Çağrı Merkezi Çalışanları Örgütlenmeli – Rahman Yetim

Çağrı Merkezi Çalışanları Örgütlenmeli – Rahman Yetim

Türkiye de emekçilerin sömürüsü çalışma yaşamının her alanında derinleşerek sürüyor. Çalışma koşulları zaten zor olan çağrı merkezlerinde çalışmak ise günden güne daha da çekilmez bir hal alıyor.

Özellikle pandemi döneminde home-office çalışmaya geçilmesinin ardından çağrı merkezlerinde çalışan emekçilerin durumları kötüye gittiği gibi bir de şirketin karşılaması gereken birçok gider çalışana yüklenmiştir. Emekçilerin evden çalışmasıyla birlikte şirketler elektrik, doğalgaz, su gibi birçok giderden kurtuldular. Bununla birlikte çalışanlar üzerinde patronlar ciddi bir mobbing uygulamayı sürdürüyor.

Özellikle Urfa ve Adıyaman illerinde 6 Şubat depreminden etkilenen illerde çağrı merkezi çalışanlarının kayıplarını, acılarını hiçe sayan şirketlerin operasyon takım liderleri işçileri arayıp “Acınızı anlıyoruz ancak hatta girip çağrı almanız gerekiyor; çağrı almayacaksanız istifa dilekçenizi gönderin.’’ gibi tehdit içeren mesajlar verdi.

Adıyaman ve Urfa illerinde iki şirkette bir süredir örgütlenmeye çalışan çağrı merkezi çalışanları depremin ardından yapılan mobbinge karşı hatta öğleden önce ve sonra 2’şer saat hatta girmeme eylemi gerçekleştirerek haklarını almak için harekete geçtiler. Depremden kısa süre sonra SGK’den deprem bölgesindeki çağrı merkezi çalışanlarına yönelik çift maaş promosyonları yatırıldı ve geri ödenek olarak iade edilmeyeceği duyuruldu. Buna rağmen çağrı merkezi işverenleri işçilere, bu paranın SGK’den borç olarak alındığı, deprem nedeniyle çalışılmayan günler için kendilerine nakit avans olarak verildiği ve maaşlarından kesileceğini söylüyor.

Adıyaman ve Urfa’da yapılan tüm bu haksızlıklar karşısında yaklaşık 15-20 bin işçinin çalıştığı her iki şirkette de işçiler örgütlenme çalışmalarını sürdürüyor. Çağrı merkezi çalışanlarının bu süreçte sendikal alanda girişimleri de oldu. Esnek ve yoğun çalışma koşulları nedeniyle insani çalışma olanaklarından uzakta yaşamak zorunda olan çağrı merkezi çalışanlarının örgütlenmesi ülke genelinde bu alanda çalışan binlerce işçi için önemli bir umut kaynağı.