Sömürüye Karşı #MüzikSustu
Pandemi döneminde emekçi halk çok büyük zorluklarla mücadele etmek zorunda kaldı; hükümet patronlara bir bir destek paketleri hazırlarken, işçi sınıfı pandemi döneminin tüm yükünü sırtına aldı. Sanatları ile işçi sınıfının bir parçası olan müzik emekçileri de kriz döneminden en fazla etkilenen kesimlerden birisi. Kafelerde, barlarda sahne alan sigortasız ve güvencesiz çalışan emekçiler pandemi koşullarında eğlence mekanlarının kapanması ile fiili olarak işten çıkarıldılar. Sigortasız işçi çalıştırmanın yasak olduğu bu ortamda hükümet yine emekçiler yerine patronların safında, herhangi bir denetleme yok!
Müzik emekçilerine sosyal güvence veremeyen, haklarını koruyamayan devlet müzik aletlerine % 30 ek vergi getirerek bir darbe daha vuruyor. Müzik ekipmanlarının ve enstrümanların büyük oranda dolara endeksli olması müzik emekçilerinin geçimini halihazırda oldukça zorlaştırıyordu.
Dört bir yanda müzik sustu!
Müzik emekçisi Doğan Yılmaz’ın son dönemde başlattığı #MüzikSustu hareketi müzik emekçilerinin son dönemde yaşadığı sıkıntılara karşı bir ses oluşturma amacı taşıyor.
Güvencesiz çalıştırılmaya ve haksızlıklara karşı üç gün önce Sakarya Çark Caddesi’nde durma eylemi düzenlendi. Müzik emekçileri enstrümanlarını önlerine koyarak müziği susturdular. Hakları için mücadele etmenin farkında olan emekçiler dün saat 19.00’da İstanbul Kadıköy’de birlik olmanın bilinci ile Sakarya’da yapılan eylemi takip ettiler.
Müzik emekçisi Doğan Yılmaz’ın amaçlarını sosyal medya paylaşımında şu şekilde aktarıyor:
“Doğdunuzda biz vardık. Belki ilk bebeklik oyuncağınız bir müzik kutusuydu yatağınızın üstünde dönen. Sevdiğiniz ilk insana bir şarkı armağan ettiniz. Düğününüzde ilk dans şarkınızı biz çaldık. İlk işinizi bir konsere giderek kutladınız. Bir konserde doğum gününüzü kutladınız. Ama biz sadece sizin eğlenceniz değiliz. Bazen acınız. Bazen kaybettiğiniz birini, bir anıyı hatıra getiririz. Bazen mutsuzluğunuzun, bazen hüznünüzün ifadesi oluruz. Ülkede her felakette ilk duyarlılık müzisyenden bekleniyor. Müzik susuyor. Müzisyenler evlerine ekmek götürmek zorunda olan emekçiler değil mi? Onların ailesi yok mu? Bu sadece bir hobi mi? Bizler sizin duygularınızı ifade ediyoruz. Sizi hiç yalnız bırakmadık. Bizi yalnız bırakmayın.”
Pandemi devam ederken, herkes normalleşirken bir tek 1.2 milyon emekçinin çalıştığı eğlence sektörü susuyor. Ya hep beraber susacağız ya da hep beraber konuşacağız. Bizler de kirasını, faturasını, vergisini ödeyen insanlarız. Sesimiz sesiniz olsun. Bizi konuşun. Bizi unutmayın.
#müziksustu her şey devam ederken…”
Müzik emekçileri ne istiyor?
Pandemi döneminde eğlence mekanlarının kapanması ile sigortasız ve güvencesiz çalışan müzik emekçilerinin fiili olarak işsiz kaldığından bahsetmiştik. Sahne alan insanlar Sigorta ve sosyal güvence gibi temel haklardan mahrum bırakıldığı için işsizlik fonundan bile yararlanamıyorlar. Emekçiler patronlardan, vergi verdikleri devletten haklarını istiyorlar. Bu yolda tek çözümleri birlikte mücadele etmek! Haklı mücadelelerinde müzik emekçilerinin yanındayız.