Patrona Kıyak, Emekçiye Kazık Paketi: Haftalık Çalışma 7 Güne Çıkarılıyor!

Patrona Kıyak, Emekçiye Kazık Paketi: Haftalık Çalışma 7 Güne Çıkarılıyor!

Adına Üretim Reformu Paketi denen paket kapıya dayandı. Hükümetin referandum sonrasında ekonomide reform var gazıyla getirdiği ve adına reform dediği emekçilere kazık, patronlara kıyak paketi meclise geliyor.

Paket,  pek tabii patronların maliyetinin azaltılması amacıyla meclise getiriliyor. Bu ülkenin milyonlarca işçisi de patronların gözünde maliyetten başka bir şey olmadığına göre emekçilerin en temel hakları da saldırı altında. Hali hazırda hükümetin kıdem tazminatının kaldırılması projesi de patronları kesmiyor. Şimdiki hedef  haftalık tatil izninin fiili yok edilmesi. 

394 sayılı Hafta Tatili Hakkında Kanun’u yürürlükten kaldıran tasarı, işverenler açısından hafta sonu çalıştırmayı kolaylaştıracak. Bu yolla, zaten haftasonu tatilinin fiilen bir gün olarak yaşandığı ülkede yasal olarak da 7 gün çalışmanın yasal dayanağı patronlar açısından kolaylaştırılıyor. En azından maliyeti azaltılıyor. Sanayi işletmelerinin hafta tatili günlerinde çalışabilmek için belediyelerden çalışma ruhsatı almak zorunda.

Türkiye, zaten OECD ülkeleri içinde açık ara en yüksek mesai saatlerine sahip. Ancak bizim köşe dönmeci patronlara bu da yetmez. Ne kadar kar, o kadar iyi!

Yürürlükten kaldırılması öngörülen söz konusu 394 sayılı yasa, “10 bin veya 10 binden fazla nüfusu olan şehirlerde fabrika, imalathane, tezgâh, dükkân, mağaza, yazıhane, ticarethane, sınai ve ticari işletmelerde haftada bir gün tatili zorunlu kılıyor. Bu zorunluluk ortadan kalktığı takdirde zaten 6 gün boyunca ortalama 12 saatlik çalışma koşullarına mahkum edilmiş milyonlaca emekçi pazar günleri de işe çağrılacak. Ve karşılığında da fazla mesai sayılan pazar günü çalışmasına ek ücret ödenmesi söz konusu olmayacak. 

Patrona Kıyak Paketinde Neler Var?

Sanayicilerin  yıllık maliyetini bir milyar liradan fazla azaltmayı hedefleyen Üretim Reformu Paketi kapsamında getirilen diğer kıyaklar ise şunlar:

*Her ay halkın ödediği TRT payı, sanayi sicil belgesine sahip işletmelerden artık alınmayacak.

* Asgari ücretliden bile alınan emlak vergisini sanayiciler  ödemeyecek

*şehir içinde kalan sanayi siteleri de şehir dışına taşınacak ( bu kapsamda 63 bin 649 işletmenin taşınması için gerekli yatırım 19 milyar lira olarak hesaplanıyor.)

* İnşaat sektörüne ülkenin bütün geleceğini yatıran ve TOKİ eliyle kentlerini talan eden hükümet, şimdi de inşaat ortaklıkları olan Gayrımenkul Yatırım  Ortaklıklarına OSB’lerde yer verecek. Böylece OSB teşviklerinden yararlandıracak. Bedelsiz arazi tahsisi yapılacak.

 

KATEGORİLER
ETİKETLER