Ocak Ayı İş Cinayetleri Raporu: İşçiye ya Ölüm ya Sefalet!
Türkiye’de işçiler hergün daha güvencesiz ve zor koşullarda çalışıyor. Bir yanda da işsizlik, hayat pahalılığı, yoksulluk ve geçim derdi yakın zamanda pek çok örneğini gördüğümüz gibi intihar ve kendini yakma eylemleriyle emekçilerin ne kadar zor koşullarda hayatta kalma mücadelesi verdiğini gösteriyor. İş cinayetleri de cabası. Hergün pek çok sektörde önlenebilir kazalardan hayatlar sönüyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), ocak ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. İSİG’in ulusal ve yerel basından; yüzde 10’unu ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan aldığı bilgilere göre Ocak ayında en az 141 emekçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
Hayatını Kaybeden 141 İşçiden 130’u Sendikasız
İSİG’in yayınladığı raporda, hayatını kaybeden emekçiler ile ilgili şu bilgilere yer verildi:
– 141 emekçinin 120’si ücretli (işçi ve memur), 21’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.
– Ölenlerin 2’si kadın işçi, 139’u erkek işçi.
– 2’si 14 yaş ve altında olmak üzere 5 çocuk çalışırken can verdi.
– Savaş nedeniyle yurtlarından gelen 10 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin 5’i Suriyeli, 2’si Afgan, 2’si Pakistanlı ve 1’i Tacik.
– Ölümler en çok inşaat, tarım, metal, taşımacılık ve belediye/genel işler işkollarında gerçekleşti.
– En fazla ölüm nedeni yüksekten düşme, trafik/servis kazası ve ezilme/göçük.
– En çok iş cinayeti İstanbul, Bursa, Antalya, Kocaeli, Konya, Adana, Aydın ve İzmir’de yaşandı.
– Ölenlerin 11’i (yüzde 8) sendikalı işçi, 130 işçi ise (yüzde 92) sendikasız. Sendikalı işçiler gıda, madencilik, metal, enerji, taşımacılık ve belediye işkollarında çalışıyorlardı.
İşçiler neden intihar ediyor?
İSİG Raporu yoğun sömürü altında insanca yaşama koşullarından giderek uzaklaşan emekçilerin bu duruma katlanamaması sonucunda intiharların yaşandığına dikkat çekmiş. Raporda;