Molla Rejimi Petrokimya Sektöründeki Grevlerle Sarsılıyor!
Geçtiğimiz hafta cumhurbaşkanlığı seçimlerine sahne olan İran’da petrol endüstrisinde patlak veren grev dalgası ülkeyi sarsmaya devam ediyor. 19 Haziran’da lokal çapta başlayan grevler, geçtiğimiz günlerde ülkenin 8 kentinde yaklaşık 60 işletmeye sıçramıştı.
İran seçimlerini değerlendirdiğimiz yazıda özellikle seçim sürecinde birçok reformcu ve muhafazakar adayın elenmesinin ciddi bir toplumsal tepki yarattığını belirtmiştik. Molla rejiminin aşınan meşruiyeti kendisini 1979’dan bu yana en düşük katılımlı seçimin gerçekleşmesiyle göstermişti. Öte yandan rejime yönelik öfke yoksul emekçi katmanlara doğru inildikçe daha da derinleşiyor. Zira ülkenin devasa petrol ve doğalgaz gelirleriyle zenginleşenler bugüne kadar sadece Molla rejiminin elitleri olurken; yoksul emekçilerin payına özellikle son birkaç yıldır ekonomik krizin de etkisiyle daha fazla yoksulluk ve sefalet düşüyor.
İran kapitalizminin can damarı olan petrokimya sektöründe son birkaç yıldır öfke mayalanmaktaydı. Özellikle sektörde kadrolu işçilerin yerine geçici işçilerin ikame edilmesi ve çalışma şartlarındaki bozulmalar tepkileri artırıyordu. Sektörde geçici sözleşmeyle çalışan yaklaşık 150.000 işçi bulunuyor.
Workers' strikes in the Islamic Republic of Iran are spreading all over the country.
Workers' unions all over the world must support Iranian workers in their heroic battle against a repressive, anti-labour regime. Don't remain silent.
Solidarity ??
#اعتصابات_سراسری pic.twitter.com/noyih8aJRP
— Masih Alinejad ?️ (@AlinejadMasih) June 28, 2021
Enflasyonun yaklaşık % 50’ye, gıda fiyatlarındaki artışın % 70’lere ulaşması ve rejimin işgücü maliyetini düşürmeye yönelik adımları bugünlerde süren grevlerin temelini oluşturuyor. Ülkede kadrolu olarak çalışan işçilerin ücretleri ortalama 300 $ düzeyinde seyrederken; grevlerin temel talepleri arasında bu ücretin 500 $ düzeyine yükseltilmesi, 20 günlük çalışmanın ardından verilen 5 günlük iznin 10 güne yükseltilmesi bulunuyor. Fakat 2021-2022 yılı için belirlenen bütçe en yüksek maaşın, en düşük maaştan en fazla 15 kat fazla olabileceğini öngörüyor ve bu da işçilerin talep ettiği maaş artışının önündeki bir engel olarak öne sürülüyor. Meclis Enerji Komitesi ise yasanın ilgili bölümünün değiştirilerek % 25’lik bir zam yapılacağı sözü verdi.
Ülkede yaz aylarında sıcaklığın 50 C’ye ulaştığı güney bölgelerinde özel sektöre ait rafinerilerde çalışan emekçiler ise kendilerinden kendilerinden 3 kat daha fazla maaş alan devlete ait rafinerilerde çalışan emekçilerle aynı koşullara sahip olmak istiyor.
Molla rejimi, petrol sektöründe başlayan grevlerin nereye evrilebileceği konusunda önemli bir tarihsel hafızaya sahip. Zira 1979 Devrimi’nde isyanın petrol endüstrisine sıçraması sonrasında ABD destekli Rıza Pehlevi için koltuğunu kurtarmak imkansız hale gelmişti. Meşruiyeti sorgulanan çürümüş Molla rejimi de grevlerin diğer sektörlere ve özellikle ülkenin ulusal petrol şirketine de sıçraması endişesini taşıyor. Mahmud Ahmedinejad gibi rejimle son yıllarda uzlaşmazlığa düşen figürler de yangının daha da büyümemesi için işçilerin taleplerine kulak verilmesi çağrısında bulunuyor.
Kaynak
https://iranintl.com/en/iran/oil-and-petrochemical-workers-strike-60-companies-iran