Marksizm ve Din

6 Eylül 2017 – 13:42 Kategori: Devrimci Perspektif, Din, Gökçe Şentürk, Marksist Teori

Evrim ve Din – Gökçe Şentürk

Genel olarak bilimsel düşünceyle yani kabuller üzerinden değil de aklın deneyerek doğruladığı verileri kabul olarak ele aldığı ve bunu birikimli bilgilerinin her basamağının bir dayanağı yaptığı sistematik düşünce yöntemiyle, inanç yani sorgulama olmaksızın insanın öncelikle kendi üzerinde anlamlandıramadığı,…

11 Şubat 2017 – 11:53 Kategori: Din, Dünyadan, Ekim Devrimi, Ekim’den Sonra, Tarih, V. U. Arslan

Sultangaliyev Gerçeği (II) – V.U.Arslan

Yazının birinci kısmını okumak için tıklayınız: Sultan Galiyev Gerçeği I Bolşevizmin her türden karşıtı, ezilen halkların (bu arada Müslümanların) Sovyetler’de en başından beri baskı altına alındığını iddia eder. Bu, standart suçlama birazdan da göstereceğimiz gibi olgusal gerçeklerle rahatça…

25 Aralık 2016 – 15:23 Kategori: Din, Gökçe Şentürk, Gündem, Marksist Teori, Polemik

Stalinist İslam: Kulağa Ne Kadar Tırmalayıcı Geliyor Değil Mi? – Gökçe Şentürk

Kendisini İştiraki olarak adlandıran çevrenin internet blogunda Yusuf Karagöz imzalı “Yerli ve Milli Troçkizm” adında bir yazı yayınlandı. (http://istiraki.blogspot.com.tr/2016/12/yerli-ve-milli-trockizm.html?m=1) Bize ulaşan bir okurumuz biraz sinirli biraz da hayal kırıklığı içerisinde bu “saçma”…

19 Ağustos 2016 – 11:51 Kategori: Devrimci Perspektif, Din, Gündem, Güneş Gümüş, Tarih

Yürü Ya Kulum Denilenlerden: Fethullah Gülen – Güneş Gümüş

İlkokulu 3. sınıfta terk ettikten sonra dışardan sınavlarla bitiren, alelalade bir cami imamından 150 ülkeye okulları aracığıyla yayılmış bir cemaatin “tek adam”ı haline gelen; Türkiye’de başarısız da olsa bir darbe girişimine kalkışabilecek kadar ordu ve emniyette örgütlenmiş; yargıda önemli…

17 Ağustos 2016 – 23:32 Kategori: Derya Koca, Devrimci Perspektif, Din, Gündem

Ahmet Hakan ve Marks’ın Haklılığı Üzerine – Derya Koca

Ahmet Hakan bugünkü köşe yazısında Fethullah Gülen’in binlerce kişiyi mesihvari bir yapıyla etki altına almasına dair şu satırları yazdı: “Fetullah Gülen’in sevk ve idare ettiği örgütün din anlayışı, sanırım en kısa ve kestirme yoldan, Marx’ın ‘Din halkların afyonudur’ sözüyle açıklanabilir.’…

29 Mayıs 2015 – 14:49 Kategori: Devrimci Perspektif, Din, Gündem, Güneş Gümüş

Erken Cumhuriyet Dönemi ve Din (II) – Güneş Gümüş

Cumhuriyet rejiminin dinle ilişkisini değerlendirirken 1924-45 arası dönem radikal nitelikte bir evre olarak ele alınmaktadır. Ancak belirtilen dönem içindeki uygulamalara, kurucu kadronun açıklama ve yaklaşımlarına bakıldığında bu döneme aynı seyrini koruyan, homojen bir tavır atfetmek güçleşir. Kemalist…

28 Mayıs 2015 – 19:07 Kategori: Devrimci Perspektif, Din, Gündem, Güneş Gümüş

Erken Cumhuriyet Dönemi ve Din (I) – Güneş Gümüş

Başlangıcından bugüne Kemalist Cumhuriyet ile din arasında çetrefilli bir ilişki oldu. Ne tam bir kopuş, yadsıma ne de dahil etme, kapsama… Belki de, Cumhuriyet rejiminin din konusundaki tavrına yönelik en uygun ifade, ikisi arasında (ibrenin bazen bir tarafının bazen de diğer tarafının ağır bastığı)…

31 Mart 2014 – 12:45 Kategori: Devrimci Perspektif, Din, Güneş Gümüş

İslam’ın Sol Okuması: Mümkün Mü?-I

1 Mayıs 2012 bir ilke tanıklık etti. “Mülk Allah’ındır”, “Kölelere özgürlük” şiarı altında biraraya gelmiş 200-250 kişilik bir kortej “Anti-Kapitalist Müslüman Gençler” imzasıyla Fatih camisinde iş cinayetlerinde hayatlarını kaybedenler için kılınan gıyabi cenaze namazının ardından 1 Mayıs…