Geçen yıl bu zamanlar tek başına iktidarın çıkmadığı bir seçim gününün ertesi sabahına uyanmıştık. Tayyip ve beraberindekiler sessiz bir ÅŸekilde “milli iradenin tecellisi” diyor fakat katliamlar ufukta açıkça görünüyordu. Tayyip, koltuÄŸu bırakmamak adına ülkeyi kan gölüne çevirmeyi göze alıyordu. Zira HDP’nin TürkiyelileÅŸme söylemi, ancak etnik çatışma üzerinden geriletilebilirdi. İlk olarak Suruç’ta patladı bomba. Kobanê’ye oyuncak ve insanî yardım malzemesi götüren gençler hayatını kaybetti. Katliamı gerçekleÅŸtiren IŞİD’di fakat Kürt hareketine yönelik operasyon dalgası baÅŸladı. Buna karşılık PKK
lojman bastı, polisleri öldürdü. Bu noktada, katliam sarmalını başlatan ve büyütenin AKP olduğunu söylemekle beraber, Kürt hareketinin silahlı kanadının da 7 Haziran öncesindeki gibi aklıselim davranmadığını vurgulamak lazım. (Bu noktaya yazının devamında değineceğiz)
7 Haziran sonrasında baÅŸlayan çatışma ortamı, 1 Kasım seçimlerine sürdü. 2 AÄŸustos 2015’te PKK 2 ton bombayla DoÄŸubeyazıt’a saldırdı. 2 asker ölürken çok sayıda sivil yaralandı. Sonrasında malum… 10 Ekim’i yaÅŸadık. Onlarca kardeÅŸimizi, arkadaşımızı, yoldaşımızı topraÄŸa verdik.
1 Kasım seçim sonuçları, Tayyip’in hesaplarının tuttuÄŸunu gösterdi. Etnik çatışma HDP’yi geriletti, AKP’yi iktidar yaptı. 1 Kasım’dan sonraki hedef baÅŸkanlıktı… Åžiddet sarmalı 1 Kasım öncesinde olduÄŸu gibi aynen devam etti. 23 Aralık 2015’te TAK, Sabiha Gökçen Havalimanı’na saldırdı. Saldırıda, temizlik işçisi 2 çocuk annesi Zehra Yamaç hayatını kaybetti; bir kiÅŸi de yaralandı.
Ardından yine IŞİD saldırdı. 12 Ocak 2016’da İstanbul Sultanahmet Meydanı’nda patladı bombalar. Saldırıda 12 kiÅŸi öldü; 16 kiÅŸi de yaralandı.
Sultanahmet katliamından 2 ay sonra 17 Åžubat’ta Genelkurmay, TBMM ve kuvvet komutanlıklarının yakınında bombalar patladı. Saldırıyı TAK üstlendi. Saldırıda 28 kiÅŸi öldü; 61 kiÅŸi yaralandı. Son saldırının ardından yine Ankara’da, son beÅŸ ayda üçüncü kez saldırı düzenlendi. Kızılay’da bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 34 kiÅŸi öldü; 125 kiÅŸi yaralandı. Katliamlar sarmalını, Kilis’e atılan bombalar, Gaziantep’te patlayan havanlar izledi.
“30 Küsür KiÅŸi Öldü”
Dün Vezneciler saldırısı, bugün Midyat’ta patlayan bomba… Akan kan, sarayın baÅŸkanlık yolunda attığı her adımın birer simgesi olarak görülebilir. Bugün Binali Yıldırım çıkıyor, Mardin’deki saldırıyla ilgili “30 küsür kiÅŸi öldü” diyor. İşte muktedirler için katliamların anlamı bu. Her bir eve düşen ateÅŸ, onlar için rakamların birer küsüratlarından ibaret. Her bir ölüm, her bir gözyaşı, amaca giden yolda birer araç.
Etnik Çatışma AKP’nin Bastığı Zemini Güçlendiriyor!
Bu noktada PKK’nin de büyük yanlışlar yaptığını ifade etmek lazım. Etnik çatışma her zaman AKP’nin ekmeÄŸine yaÄŸ sürüyor. Kürdistan’da yaÅŸanan katliamların yarattığı öfke, görülmedik yıkım ve imha politikasının karşısına PKK kent merkezlerinde patlayan bombalarla cevap veriyor. Ne yazık ki pek çok sivilin de ölümüne sebep olan bu bombalı saldırılar ÅŸiddet sarmalının derinleÅŸmesinden baÅŸka bir ÅŸey ifade etmiyor. Batı’da bomba korkusuyla yaÅŸayan halk bu bombaların faturasını devlete ya da AKP’ye kesmiyor. Devletin eÅŸitsiz güçlerle uyguladığı sivil katliamlarının öcü alınmak isteniyor, ancak fatura Kürt hareketine, Kürt halkına kesiliyor.  Şovenizm tavan yapıyor.  Kürt dostlarımıza, Kürt siyasal hareketine daha önce yönelttiÄŸimiz eleÅŸtiriler yenilemek istiyoruz:bu eylem biçimi halkları kardeÅŸleÅŸtirmez, düşmanlık yaratır.Kazanan AKP olur. Bakın CHP’si, MHP’si AKP’si tek vücut olup savaşın yükselttiÄŸi ÅŸovenizmle bugün HDP’li vekilleri tutuklatmak peÅŸinde.  Daha bir yıl önce bugün HDP milyonları  “seni baÅŸka yaptırmayacağız” diyerek  ikna etmiÅŸti. Oysa bugün, herkes vekillerin tutuklanması için çığlıklar atıyor. Etnik gerilim had safhaya ulaşıyor. Bu yolla sadece Kürt halkının deÄŸil tüm toplumsal muhalefetin ümüğüne basılıyor. Etnik çatışmanın yükseldiÄŸi süreçlerde, sınıf savaşı geriler. Sınıf savaşının gerilediÄŸi süreçlerde ise muktedirler her zaman kârlı çıkar. AKP’nin yarın Kürdistan’da daha büyük katliamları planlayabilme gücünü arttıracak olan baÅŸkanlık rejiminin tesisini kent merkezlerinde sivillerin de hayatını kaybettiÄŸi eylemler durduramaz. Aksine, bu yöntemler vatan millet  edebiyatıyla  milyonları AKP’nin arkasına yedekliyor. Devlet terörü kitleler nezdinde meÅŸrulaşıyor.
Ne Yapmalı?
Sosyalist Emekçiler Partisi olarak her zaman yüksek sesle haykırdığımız bir ÅŸiar var: “Katliamlar ülkesi olmayacağız.” Peki ama nasıl? Biz bu ÅŸiarı yineliyoruz fakat neredeyse her güne yeni katliamlarla uyanıyoruz. Elbette elimizde sihirli deÄŸnek yok. Gücümüz oranında etki yaratıyoruz. Bu etki, süreç ilerledikçe artacaktır. Ancak her ÅŸeye raÄŸmen katliamlar ülkesi olmamak için topyekûn mücadeleye ihtiyacımız var. AKP’yi geriletecek olan tek ÅŸey, sınıf mücadelesidir.
Hatırlayınız, Metal Fırtına süreci AKP için tam bir depremdi; ancak kendisine karşı geliÅŸen etkilere tepki olarak etnik, mezhepsel, dinsel kutuplaÅŸmayı körükleyen AKP’li muktedirler Metal Fırtına sürecinde kutuplaÅŸmayı teÅŸvik edebilecek söylemler geliÅŸtiremediler. İşçilere “Sen Kürt’sün, sen Türk’sün. Bazıları Alevi, bir kısmı Sünni” gibilerinden etnik ve mezhepsel çıkışlar yapamazlardı, yapamadılar. Zira işçilerin davası, her zaman emeÄŸin kavgasıdır. EmeÄŸin kavgasında; etnik, mezhepsel, dinsel farklılıklar ekmek ve emek kavgasında bir potada erir. İşçilerin mücadelesinde aslolan zengin ve yoksulun kutuplaÅŸmasıdır. Yeni Çeltek belgeselinde bir işçinin söylediÄŸi gibi: “Madende çalışırken bir maden göçüğü olsa, kafamıza düşen taÅŸ ‘sen Alevi misin? Sen Sünni misin?’ diye sormaz” İşçiler sınıf mücadelesinde bu bilince kısa sürede eriÅŸiyorlar. İşte bu söz, aslında birçok ÅŸeyin özeti. Yapılması gerekenin de özeti…
Umutsuzluğa Yer Yok: Direnen İşçiler Yol Gösteriyor!

Bakınız, Fransa yanıyor. Sokaklarda aynı amaç için bir araya gelen yüz binlerce emekçi direniyor. FİFA dahil birçok burjuva kurumu “Acaba Euro 2016 yapılabilir mi?” korkusu sardı. Fransa dışından en az 15 bin polis Fransa’ya gitti. Bu noktada bir parantez açalım. İsterse 500 bin polis Fransa’ya takviye olarak gitsin. İşçilerin asıl gücü, üretimden gelen güçtür. Fransa’ya giden 15 bin polisin, grev yapan ulaÅŸtırma işçilerini çalıştırma gücü olacak mı? Air France emekçileri bir süredir grevde. Uçakları polisler mi uçuracak? Trenleri polisler mi yürütecek? Petrolü polisler mi çıkartacak? Bu yüzden dünyadaki tüm burjuva muktedirler Fransalı işçiler konusunda endiÅŸelenmekte haklı! Dünyayı var edenler, dünyayı durdurabilirler! Â
Hollande, “Ülkede Euro 2016 öncesi çok büyük bir tehdit var ” diyerek  Fransa işçi sınıfını uluslararası kapitalist kurumlara ÅŸikayet ediyor. Evet, işçi sınıfı her zaman patronlar ve onların hükümetleri için tehdit olmuÅŸtur. Velhasıl kelam, Türkiye için de durum farklı deÄŸil. Ya sınıf mücadelesi yükselecek, yükselteceÄŸiz; ya da her güne yeni katliamlarla uyanacağız. Bu gerçeÄŸi görmemiz ÅŸart.
Sonuç

AKP’ye karşı “kurusıkı” söylemlerin hiçbir iÅŸe yaramadığı aÅŸikâr. Bu böyle devam ettiÄŸi sürece, patlayan bombalarla yaÅŸamlarımız elden gidecek. Üniversite mezunu yüz binlerce iÅŸsiz gencin geleceÄŸi elden gidecek. İşçilerin iÅŸ katliamlarında yaÅŸamları elden gidecek. Hal böyleyken toplumsal muhalefetin bir kısmının hâlâ mücadeleyi “laiklik elden gidiyor” noktasından örmeye çalışması büyük bir yanlış. Elbette laikliÄŸi savunacağız. Ama nasıl? Yukarıda bahsettiÄŸimiz mesele çok önemli. Emekçileri ekmek kavgası için bir araya getirebilirsiniz ancak laiklik için bir araya gelmezler. Bu iki iki daha dört! Kimisinin başı açıktır; kimisi kapalı. Kimisi namaz kılar; kimisi kılmaz. Fakat hepsinin ortak yanı, ekmekleri için mücadele veriyor olmalarıdır. Örnek verelim: Bir Ülker direniÅŸi yaÅŸadık. Direnen işçilerin bir kısmı dinine son derece baÄŸlı işçilerdi. Fakat ne oldu? EmeÄŸin kavgası hepsini ortak düşmana karşı bir araya getirdi. Örnekler çoÄŸaltılabilir. Tekrar söyleyelim: laiklik elbette önemli fakat laikliÄŸin nasıl savunulacağı meselesi, laikliÄŸin kendisinden çok daha önemli. Katliamlar ülkesi olmamak için doÄŸru yöntem ve araçları kullanmak hayati öneme hâiz.
bolsevik.org












