İran İşçi Hareketinde Bu Hafta – Kadir Anari
İran’da yaklaşık iki yıldır yer yer canlanarak devam eden işçi eylemleri bu hafta da yoğun olarak gerçekleşti. 1 Mayıs’ta gösteri düzenleyen işçilere İran devleti ceza yağdırdı. Hepco’da, Haft Tappeh’de, Azar Ab silah fabrikasında ve Kazvin’deki sayaç fabrikasında işçi eylemleri gerçekleşti.
Ekonomik sıkıntılarla birlikte işçiler geçim sorunları yaşarken bir de maaşların ödenmemesi gibi durumlarla karşılaşınca, yakıcı hale gelen geçim talepleri için hızla eyleme geçebiliyorlar.
Sınıf mücadelesinin potansiyellerinden korkan İran rejimi de işçileri “sopa” yoluyla engellemeye çalışıyor. Ancak her eylemde işçilerin birbirleriyle dayanışmayı büyüttüğü de gözleniyor.
1 Mayıs Eylemcilerine Ceza Yağdı!
İran’da meclis önünde 1 Mayıs gösterisi düzenleyen eylemcilerden yaklaşık 40’ı gözaltına alınmıştı. 1 Mayıs’tan bu yana tutuklu olan sosyalistlere İran devleti ceza yağdırdı. Gözaltına alınanların bir kısmı değişik tarihlerde yüksek kefaret ücretleri ile serbest bırakılırken özellikle emek hareketinde öne çıkan isimlere hapis, kırbaç ve sürgün cezaları verildi.
Sosyal araştırmacı Atefeh Rangriz’e 11 yıl 6 ay hapis ve 74 kırbaç cezası.
Gazeteci Marzieh Amiri ‘ye 10 yıl 6 ay hapis ve 148 kırbaç cezası.
Vahed (Tahran ve Yöresi Otobüs İşçileri Sendikası) üyesi Resuli Tarık Mukaddem’e 2 yıl hapis ve 74 kırbaç cezası ile 2 sene Horosan bölgesine sürgün cezası.
Vahed üyesi Hasan Seyidi’ye 5 yıl hapis cezası.
Ferhat Şeyhi’ye 4 ay hapis ve 5 kırbaç cezası.
Ceza verilen eylemcileri İran devleti “yabancı güçlerle işbirliği yapmak” suçuyla itham ediyor.
8 Mart günü üç kadın – Yasaman Aryani, Monireh Arabshahi ve Mojgan Keshavarz – metroda başörtülerini çıkartarak eylem yaptıkları ve çiçek dağıttıkları için tutuklanmışlardı. Üç kadın geçtiğimiz günlerde 16 yıllık hapis cezasına çarptırıldı.
İşkence ile sözde itirafnameler alarak yabancı güçlerle işbirliği yapmak suçları son zamanlarda İran devletinin ağır cezalar verebilmek için kullandığı bir yöntem haline geldi. 1 Mayıs ve 8 Mart eylemcileri ile Haft Tappeh işçilerinin tutuklulukları sürecinde de aynı işkence yöntemlerine dayanarak cezalar veriliyor.
Hepco’da Eylemler Devam Ediyor
Ağır ekipman üretim şirketi Hepco’da işçilerin geçtiğimiz hafta başlattığı eylemler devam ediyor. 4 aydır alamadıkları maaşları için Hepco işçileri greve çıkmıştı.
Şirketin kamunun elindeki kısımlarının özelleştirilme planlarına karşı da işçiler taleplerini dile getiriyor.
İşçiler eylemleri sırasında, tren yolunu kapatarak tepkilerini gösterdi.
Haft Tappeh’de Yeniden Eylem
Yaklaşık 2 senedir uzun soluklu bir mücadele sürdüren Haft Tappeh şeker kamışı fabrikasında bugün 400 civarında işçi, maaşlarını alamadıkları için tekrar greve çıktı. İşçileri, şirketin mali ofisini basarak taleplerini iletmek istedikleri şirket yöneticileriyle itiş kakış yaşadı.
Daha önceki eylemlerde Haft Tappeh işçilerinin lideri Esmaeil Bakhshi ve bazı destekçiler tutuklanmıştı. Geçtiğimiz haftalarda başlayan davada şimdiye kadar hiçbir ilerleme kaydedilmedi. Mahkeme heyeti, tutuklu işçileri dinlemeye bile tahammül etmiyor.
Dava sırasında tutuklu arkadaşlarına destek olmak için mahkeme binası önünde toplanan işçilere de polis saldırısı gerçekleşmiş ve 4 kişi gözaltına alınmış ve kefaretle serbest bırakılmıştı.
Haft Tappeh’nin eskiden beri tanınan mücadeleci bir sendikacı olan Muhammed Hanifer de dün yaptığı konuşma için bugün gözaltına alındı.
Silah ve Silah Ekipmanları Fabrikası Azar Ab’da İşçiler Sokağa Döküldü
Arak şehrinde bulunan silah ve silah ekipmanları fabrikası Azar Ab’da çalışan işçiler 2 aydır maaş alamadıkları için sokağa döküldü ve eylem yaptı. İşçiler, dev boyutlarda üzeri boş yer sofraları açarak “geçinemiyoruz” diye haykırdı.
Sayaç Üretim İşçileri Kazvin Valiliği Önünde Eylem Yaptı
Kazvin şehrinde bulunan sayaç üretim fabrikasında çalışan işçiler, iki yıldır maaşlarının düzenli ödenmemesi sebebiyle eylem gerçekleştirdi ve valilik binası önüne yürüdüler.
Öğretmenler ve Emeklilerin Eylemleri Devam Ediyor
Son yıllarda neredeyse her hafta talepleri için çeşitli eylemler gerçekleştiren öğretmenlerin ve emeklilerin hareketliliği de devam ediyor. Geçim sorunları ve diğer ekonomik-sosyal hakları için pek çok şehirde öğretmen ve emekli kitlelerden eylemler sık gerçekleşiyor.
Öğretmenlerin ve emeklilerin talepleri arasında, farklı yerlerde direnişe geçen işçilerin taleplerinin kabul edilmesi de yer alıyor.
Ahvaz Demir Çelik İşçilerinden Kırk Bir Kişi İfadeye Çağrıldı
Daha önce ses getiren eylemler yapan Ahvaz demir çelik fabrikası işçilerinden kırk bir kişi, grev yaptıkları gerekçesiyle polis tarafından ifadeye çağrıldı.
İran rejiminin, ses çıkaran bütün işçilere karşı her türlü meşru ya da gayrı meşru baskı yolunu kullanmakta ısrarcı olduğu görülüyor.