Bolsonaro Genel Grevle Tanıştı: Brezilya'da 45 Milyon Kişi Sokaklara Çıktı!
Brezilya’nın faşist Devlet Başkanı Jair Bolsonaro işçi sınıfına yönelik ilk ciddi saldırısını gerçekleştirirken, işçi sınıfı bir günlük genel grevle saldırılara cevap verdi. Bolsonaro’nun seçim kampanyasında piyasalara vaadi olan emeklilik reformuna karşı emekçiler ve gençlik yüzden fazla kentte sokağa çıktı. Sendikalar tarafından ülke genelinde yaklaşık 45 milyon kişinin genel greve katıldığı belirtiliyor.
Genel grev özellikle bankacılık, ulaşım ve eğitim sektörlerini durma noktasına getirdi. Gev başkent Brasilia başta olmak üzere Sao Paolo, Coritiba, Salvador, Belo Horizonte gibi kentlerde yaşamı tamamen durma noktasına getirirken, devletin petrol şirketi olan Petrobras’ta da çalışanlar iş bıraktı. Petrol İşçileri Federasyonu’nun yaptığı açıklamada 12 kentte 14 farklı petrol rafinerisinde iş durdurulurken, şirketin yönetim merkezinin yer aldığı Rio de Janeiro’da polisle işçiler arasında çatışma çıktı. Petrol işçilerinin en önemli taleplerinden birisi ise özelleştirme saldırılarının durdurulması. Geçtiğimiz günlerde Bolsonaro 13 rafinerinin satışını onaylarken, işçi sınıfında özellikle özelleştirmeler sonrası çalışma şartlarının kötüleşme eğilimine bir tepki hakim.
Öğrenci gençlik, öğretmenler ve akademisyenler ise Bolsonaro’nun yakın geçmişte gündeme getirdiği % 30 oranındaki eğitim bütçesi kesintilerine karşı tepki sürüyor. 15 Mayıs’ta onbinlerce öğrenci ve öğretmen eğitim haklarına yönelik saldırılara karşı Brezilya’nın 200 kentinde sokaklara çıkmıştı.
Ülkenin en büyük kenti olan Sao Paolo’de ise toplu ulaşım tamamen durdurulurken, bugün başlayacak Copa America’nın açılış maçı olan ve Bolsonaro’nun da katılması beklenen Brezilya-Bolivya maçında da aksamalar yaşandı. Hükümet yasal yollarla grevi engellemeye ve toplu taşıma sisteminin çalışması için baskı yapmasına rağmen Sao Paolo’nun yanusıra Coritiba ve Belo Horizonte’de de toplu ulaşım neredeyse durdu.
Latin Amerika’nın sınıf mücadelesi geleneği son yıllarda krizle cebelleşen Arjantin’le birlikte kıtanın en büyük ülkesi olan Brezilya’da da yeniden canlanıyor. Arjantin’de egemen sınıflar ekonomik çöküşe çare üretemezlerken, işçi sınıfına yönelik saldırılar sert tepkilerle karşılanıyor. Brezilya’da ise PT (İşçi Partisi) döneminde başlayan ekonomik sarsıntı egemen sınıfların çareyi Bolsonaro gibi faşist bir unsurda aramasına yol açtı. Bolsonaro ise yerli ve uluslararası sermayeye kampanyası ve kısa başkanlık süresi boyunca neoliberal reformları hayata geçirme sözü verdi.
Latin Amerika’da emekçi sınıfların devrimci mücadeleden başka çaresi yok! Her iki ülkede de sınıf mücadelesi önemli bir tarihsel geçmişe sahip. Her iki ülkede de emekçi sınıflar geçmiş mücadelelerin (özellikle darbe dönemlerinde) nasıl fedakarca verildiğini ve sosyal hakların kazanıldığını biliyorlar. Bu nedenle her iki ülkede de varolan Devrimci Marksist öncü örgütleri daha da büyütmek ve işçi sınıfı mücadelelerinin yılmaz bir savaşçısı olarak en ön saflarda yer almak Uluslararası Sosyalist Birlik’in (ISL-LIS) gelecekte en önemli hedeflerinden birisi olacaktır.