Arjantin Yeni İş Yasasına Karşı Ayağa Kalktı (Video)

Arjantin Yeni İş Yasasına Karşı Ayağa Kalktı (Video)

Arjantin’de sağcı Macri hükümetinin emekçilerin haklarını tırpanlayan yeni iş yasasına karşı dün (18 Aralıkta) 24 saatlik genel greve gidildi. Kendisi de bir kapitalist olan Macri, yeni iş yasasıyla özellikle emeklileri hedef alıyor. Emeklilik sistemini tümden değiştirerek milyonlarca emeklinin ekmeğine gözünü diken Macri iktidarına karşı dün yüz binler başkent Buenos Aires sokaklarına aktı. Parlemento binası etrafında çok şiddeti çatışmalar olurken çok sayıda protestocu plastik mermilerle yaralandı ve yine çok sayıda eylemci gözaltına alındı. Eylemlerde polise destek olarak jandarma birlikleri de devreye sokuldu. Onca gaza ve plastik mermiye karşın kolluk kuvvetlerinin emekçiler karşısında zor anlar yaşadığı gözlemlendi.

2015 yılında Peronist rakiplerini geride bırakarak iktidara gelen Macri, kemer sıkma politikalarıyla Arjantin’in açıklarını azaltıp yabancı sermayeyi ülkeleye çekme stratejisiyle emekçilerin kazanımlarına karşı sistemli bir saldırı başlatmış durumda. Kapitalist sistemin tıkanıklığı yoksulları ezerek aşılmak isteniyor, bu da sınıf çatışmasın kaçınılmaz biçimde şiddetlendiriyor. Krizin faturasını ödemek istemeyen emekçiler, günden güne daha radikal eylemlerle Macri iktidarına zor anlar yaşatıyor.

Geçtiğimiz perşembe günü meclisten geçirilmek istenen yeni iş yasası, yoğun protestolar nedeniyle ertelenmiş ve Macri yoksul emeklililere “bonus” verilmesi gibi yumuşatıcı tedbirler almak zorunda kalmıştı. Pazartesi günü yasa tasarısı meclise bir kez daha sunulduğunda sokaklar yine devasa eylemlere ve sokak çatışmalarına sahne oldu.

Eylemciler ve sol kanat, Macri hükümetinin yeni iş yasası ile emekli olmayı zorlaştırıp, emekli aylıklarını düşürdüğü gerekçesiyle Macri’yi hırsızlıkla suçluyor.

Dün protestocular polisi böyle kuşattı:

Arjantin güçlü bir mücadele geleneğine sahip. Radikal solun her dönem bir kitle tabanına sahip olduğu ülkede halen Troçkist hareketin yaygın bir örgütlülüğü ve etki alanı bulunuyor. Troçkist üç partinin bir araya gelerek oluşturduğu cephe (FIT), seçimlerde %5’lik bir oy oranına ulaşabiliyor. SEP’in yoldaşça bağlarının olduğu Convergencia Socialista de Combate örgütü de son çatışmalarda en ön safta yerini aldı.

Yasa  halen meclisten geçemedi çünkü Macri hükümeti  tek başına çoğunluğu sağlayamıyor. 108/257 biten oylamada dün de meclis iş kanunu geçiremedi. Devlet başkanı Macri’nin bu yasayı geçirebilmek için Peronizmin sağ kanadına ihtiyacı var. 

Önümüzdeki süreç Arjantin’deki sınıf mücadelesi için belirleyici olacak. Emekçiler, ya ciddi bir bedel ödeyecek ya da Macri hükümetini sallayacak. Bunun için de genel grev hareketinin daha uzun sürelerle örgütlemesi ya da varoşlarda 2001’de olduğu gibi kitlesel ayaklanmaların yaşanması gerekiyor. Bu durumda da ülke, devrimci duruma doğru ilerleyecektir.  Bu noktada örgütlü devrimci Marksist odakların bu atılımı iyi değerlendirmeleri gerekecek.

KATEGORİLER
ETİKETLER