Almanya’da Grev Mevsimi

Almanya’da Grev Mevsimi

Almanya’da kamu emekçilerinin aylardır sürdürdüğü mücadelenin ardından TİS görüşmelerinde anlaşma sağlandı. İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Birleşik Hizmet İşleri Sendikası (Ver.di) ve Alman Memurlar Birliği (DBB) yaptıkları açıklamayla anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Enflasyonun son yıllarda belirgin bir artış gösterdiği Almanya’da emekçilerin enflasyondan kaynaklanan kayıplarını telafi etmek için bir defaya mahsus olmak üzere 3.000 euroluk bir ödeme gerçekleştirilecek. İlk taksidi haziran ayında 1,240 euro olarak verilecek ödeme, önümüzdeki şubat ayına kadar ayda 220 euro şeklinde tamamlanacak.

Anlaşmaya göre 2024 yılı Mart ayında ücretlere 340 eurodan az olmamak kaydıyla % 5,5 oranında bir zam yapılacak ve bu zammı takip eden aylarda 2024 yılı sonuna kadar 200 euroluk düzenli artışlar gerçekleştirilecek.

Almanya’da 2022 yılı enflasyonunun % 9,6 oranında artmasıyla birlikte başlayan ücret artışı talepleri beraberinde arka arkaya gerçekleştirilen grevleri getirmişti. Enerji krizinin beklendiği kadar ağır geçmemesi enflasyonun hayat pahalılığı üzerindeki baskısını hafifletmesi de grevlerin gerçekleşmesine engel olamadı. Geçtiğimiz ay Ver.di ve DBB öncülüğünde özellikle demiryolu ve hayayolu ulaşımında son 30 yılın en büyük grevleri gerçekleştirildi.

Geçtiğimiz günlerde grevler yeniden hayatı felç etti. Geçtiğimiz hafta Perşembe ve Cuma günleri Düsseldorf, Hamburg, Köln ve Bonn’da bulunan havaalanlarında bulunan uçuş güvenliği personelini kapsayan grev 700’e yakın uçuşun iptal edilmesine neden oldu.

Dün ise Ver.di’nin çağrısıyla Berlin ve Hamburg havaalanlarında grev çağrısı yapılırken, Berlin-Brandenburg Havaalanında yaklaşık 300 uçuş iptal edildi. Hamburg Havaalanı’nda ise 50 uçuş gerçekleştirilemedi.

Sendika enflasyon karşısında eriyen ücretler için iyileştirmenin yanısıra ek mesai ücretlerinde ve resmi tatillerde yapılan çalışmalar için ekstra ücret artışı talep ediyor. Şimdiye kadar yapılan görüşmelerde bir sonuç alınamazken 27-28 Nisan tarihlerinde yeni bir görüşmenin yapılması planlanıyor.

Cuma günü ise Deutsche Bahn demiryolu şirketine bağlı trenlerin ulaşımını durduran bir grev gerçekleştirildi. Greve 22.500 demiryolu işçisi katılırken; grevden Deutsche Bahn dışında 49 özel demiryolu şirketi de etkilendi. Grevi örgütleyen EVG (Demiryolu ve Ulaşım Sendikası) 230.000 işçiyi kapsayan TİS sürecinde % 12 ücret artışı ve ek olarak aylık en az 650 euroluk bir artış talep ediyor. Deutsche Bahn şirketi ise % 5 artış ve 2.500 euroya kadar tek seferlik bir ödeme teklif ediyor.

İngiltere ve Fransa ile birlikte, AB’nin en büyük ekonomisi olan Almanya’da emekçilerin mücadelesi dikkatle izlenmeyi hak ediyor. Zira derinleşen ekonomik kriz koşullarında emekçiler için yaşam şartlarını iyileştirmenin mücadele dışında bir seçeneği bulunmuyor.

KATEGORİLER