
Koç’a Bağlı TÜPRAŞ’ ta İşçiler Direnişte!
Koç Holding’e bağlı Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu olan TÜPRAŞ’ın emekçileri haftalardır grevdeydi. 31 Ocak’tan beri süregelen TÜPRAŞ işçilerinin örgütlü olduğu Petrol-İş Sendikası ve işveren arasında gerçekleştirilen onlarca toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde; patron tarafı, işçilerin “iki yıllık sözleşme, ilk 6 ay için %71 ve sonrasında her 6 ayda bir %40+%13 zam” taleplerini yerine getirmemekte ısrar etmiş ve “3 yıllık sözleşme ve ilk 6 ay için %28 ve ikinci 6 aylık süreç için %18 zam” önermişti. Ağır ve tehlikeli şartlarda çalışan işçiler hem işin getirdiği risklerle hem de patron tarafının hükümetin önerdiği enflasyon oranındaki zamdan fazlasını verme niyetinin olmaması sebebiyle iş bırakma eylemleri gerçekleştirmişti.
Dün sabah saatlerinde sendika Genel Merkezi tarafından Kırıkkale, Batman ve Kocaeli rafinerileri için sözleşme imzalandı. Yapılan sözleşme “İlk 6 ay için %35, İkinci 6 ay için %24, üçüncü 6 ay için TÜFE(tüketici fiyat endeksi)+ %4, dördüncü 6 ay için TÜFE, beşinci 6 ay için TÜFE + %6, altıncı 6 ay için ise TÜFE oranında zam oranını, 5 bin 110 TL sosyal yardımı, ramazan ve kurban bayramlarında 5 bin TL ve 250 TL yemek desteğini” kapsıyor.
Sendikanın kabul ettiği, kıdem tazminatı dahil işçilerin hiçbir taleplerini yerine getirmeyen, sözleşmenin imzalanması üzerine işçiler Kocaeli ve Aliağa fabrikaları önünden eyleme geçti. Gündüz vardiyasında çalışmayıp yollara taşan emekçiler “İş, ekmek yoksa barış da yok. Eylemse eylem, grevse grev!” sloganlarıyla yürüdüler.
Bugünlerde gerçekleşen TİS görüşmelerinde patron tarafının hükümetin belirlediğinden daha fazlasını vermek istemeyen tavrı gözler önünde olsa da TÜPRAŞ işçilerinin mücadelesi 2019’da da yapılan görüşmelerde milli güvenlik ve grev yasağı sebebiyle baltalanmaya çalışılmış ve nihayetinde sözleşme YHK tarafından bitirilmişti. Masada teklif edilen zammın yarısı olan %6 oranında zam verilirken 3 yıllık sözleşme bağıtlanmıştı.
Bugün TÜPRAŞ’ın 72 milyar TL olan karından söz edilirken emeğin ve üretimin sahibi olan emekçilere dayatılan zam, kar oranının %1’i kadar bile değil. TÜİK ve ENAG tarafından ortaya atılan enflasyon verilerinin karşılaştırılması yapıldığında arkasına sığındıkları yalan verilerin işçiler cephesinde hiçbir geçerliliği bulunmamakta.
Günün görevi TÜPRAŞ diğer yüzlerce örnekte görüldüğü üzere grev gibi kazanılmış haklara sahip çıkmak ve işçi sınıfının örgütlü mücadelesini örmektir. Zafer direnen emekçinin olacak!