Tasarruf Paketinde Ne var, Ne Yok?

Tasarruf Paketinde Ne var, Ne Yok?

İktidar cephesi uzun süredir dillendirdiği tasarruf paketini açıkladı. Tasarruf paketinin içeriği beklenildiği üzere kamuda israfın asıl kaynaklarına dokunmazken; emekçilerin haklarından yapılacak tasarruf üstüne kurulu.

Tasarruf Paketinde Neler Yer Alıyor?

  • Kamuda yeni bina kiralanmayacak, mevcut kiralamalar belirli bir takvim içinde sonlandırılacak.
  • Doğal afet ve güvenlik hariç, yeni lojman ve sosyal tesis alımı/yapımı ve kiralanması süresiz olarak yasaklanacak.
  • Savunma ve güvenlik hariç, mevcut sosyal tesisler ekonomiye kazandırılacak. Bu kararla birlikte kamu kurumlarının elinde bulunan ve kamu emekçilerinin uygun ücretlerle tatil yapabildiği alanların piyasaya peşkeş çekilip çekilmeyeceğini yaşayarak göreceğiz.
  • Lojman kiraları ve sosyal tesis ücretleri rayiç bedel dikkate alınarak gözden geçirilecek. Özellikle büyükşehirlerde kiraların yüksekliği dikkate alınacak olursa bu rayiç bedel uygulamasının kamu emekçilerinin yaşamında yeni bir yük oluşturacağı açıktır.
  • Kamuda yeni personel istihdamı, 3 yıl boyunca sadece emekli olanlarla sınırlandırılacak. Böylece atama bekleyen yüzbinlerce öğretmen, sağlık emekçisi gibi mesleklerde atama bekleyenler özel sektörde kölelik koşullarına mahkum edilecek.
  • Destek personeli sayısı zamanla azaltılacak. Kamu kurumlarında bulunan işçi statüsündeki veya taşeron şirketlerdeki emekçilerin işten çıkarılması gündeme gelecek.
  • Kamuda esnek ve uzaktan çalışma modeli gündemi uygulanacak. 
  • Kamuda çalışanlar için yönetim kurulu ücretlerine tavan sınır getirilecek, aşan kısmın bütçeye gelir kaydedilmesi sağlanacak.
  • Yurtdışı geçici görevlendirmeler kısıtlanacak.
  • Kamuda zorunlu haller hariç, demirbaş alımları 3 yıl süreyle durdurulacak.
  • Kamuda yeni yatırımlar dondurulacak. Fiziki ilerlemesi yüzde 75’in üzerine olan yatırım projeleri ile deprem riski nedeniyle gerekli olan yatırım projelerine öncelik verilecek.
  • Kamu kurumlarına 3 yıl süreyle yeni taşıt alınamayacak veya kiralama yapılamayacak. Kanunla izin verilenler hariç yabancı menşeili araç kullanımı yasaklanacak. Diyanet başta olmak üzere AKP’li bürokratların lüks araç saltanatına dokunulacak mı göreceğiz.
  • Emekçileri ilgilendiren bir başlık da servis konusu. Savunma ve güvenlik haricinde, toplu taşımanın bulunduğu yerlerde personel servisi uygulaması mevcut sözleşmeler sona erdiğinde kaldırılacak.

Tasarruf Paketinde Neler Yok?

İktidarın açıkladığı bu tasarruf paketi mevcut krizi halkın sırtına yıkma adımlarından birisidir. Bunun devamının daha büyük saldırılarla getirileceği açıktır.

Sermayedarlar ve onların sözcülüğünü üstlenen piyasa iktisatçıları ilk günden bu yana emekçi halkın harcamalarını, ücretleri, sosyal haklarını mevcut enflasyonun sebepleri olarak hedef gösteriyor. Ancak buna karşın sermayenin son yıllarda arşa çıkan ve enflasyonun temelini oluşturan karlılığına; döviz garantili yatırımlara, KKM ile yapılan servet transferine, sermayedarların silinen vergi borçlarına; 1000 odalı sarayın, Diyanetin bütçeyi yutan harcamalarına dokunmuyor.

Açıklanan tasarruf paketi bu nedenle kamuoyunun gözünü boyama amacından başka bir amaç taşımamaktadır. Dahası tasarruf paketinin süresi 3 yılla sınırlandırılması iktidarın 2028 yılında gerçekleşecek seçimlere şimdiden hazırlanmaya başladığının işaretidir.