Venezuela'da Buhran: Sabotajlar, Kara Borsa,%800 Enflasyon
Venezuela, petrol fiyatlarının son bir buçuk yıldır düşük seyretmesi sonucu derin bir ekonomik, siyasi ve toplumsal bunalım yaşıyor. Ekonomisinin en büyük gelir kalemi petrol olan Venezuela’da yiyecek ve ilaç kıtlığı dayanılmaz boyutlara ulaştı. Ülkede ilaç kalmadı. Devletin gıda satış noktalarında haftada yalnız bir gün ve sınırlı miktarda yiyecek satışı gerçekleşirken enflasyon %800’e dayandı.Bu, dünyanın en yüksek enflasyon oranı demek. GSYH %16 azaldı. Halk, astronomik fiyatlara satılan gıdaya ulaşamıyor. Bütçesi neredeyse sıfırlanan ülkede Maduro hükümeti ilaç alamıyor.
Petrol Fiyatları Çakıldı
Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) petrol üretiminin 2007 yılında günlük 5 milyon varilden 2014’te günde 10 milyon varile çıkması ve buna karşın Suudi Arabistan’ın liderliğinde OPEC üyelerinin üretimlerini kısmamaları sonucu petrol piyasasında oluşan arz fazlası, ham petrol fiyatlarını Haziran 2014’te ulaştıkları 115 dolar / varil’den bugün 35 dolar / varil’in altına indirdi. Bugünlerde ise brent petrolün varil fiyatı 50$ civarında seyrediyor.
Ülke, dünya petrol rezervlerinin tek başına %20’sine sahip. Ve ülke ihracat gelirlerinin %95’i, GSYH’nin ise %55’i petrol gelirlerinden oluşmakta. Latin Amerika’nın reformist ülkelerinden Venezuela’da Maduro iktidarı petrol fiyatlarının gerilemesi ile birlikte Chavismo’nun reformist siyasetinin ekonomik kaynağı olan petrol gelirlerinden mahrum kaldı. Ülke, dünya petrol rezervlerinin tek başına %20’sine sahip. Ve ülke ihracat gelirlerinin %95’i, GSYH’nin ise %55’i petrol gelirlerinden oluşmakta.Hal böyle olunca, Reformizmin kapitalizmdeki sınırları bir kez daha açığa çıktı.
Ekonomisi neredeyse tamamen her gün yaptığı yaklaşık 2 milyon varillik petrol ihracına bağımlı ülke için petrol fiyatındaki her 1 dolarlık düşüş, senelik 720 milyon dolar gelir kaybı demek. Bu durum, Venezuela’nın iflasın kıyısına gelmesine yol açtı. Hal böyle olunca gıda ve ilaç gibi en temel ihtiyaçlar alınamıyor. Ülke derin bir ekonomik kriz yaşıyor. Ekonomik kriz, Chavismo’nun, Maduro’nun siyasi krizini beraberinde getiriyor. Karaborsacılık ve Amerikancı sağcı MUD’ın desteklediği sabotajcıların Maduro ve partisi PSUV’ye karşı desteklediği sabotajlar halkı perişan ve tam anlamıyla yarı kıtlık koşullarına mahkum etti. Daha önce ABD’nin desteği ile Chavez’e karşı darbe yapan ordunun içindeki unsurların da gıda stokçuluğu ve kaçakçılığına destek olduğu biliniyor. Bu zor koşullarda para babalarının rüşvet ve istila ile Venezuela halkının sırtına binmemesi işten bile olmazdı.
İlaç ve Gıda Kalmadı
Şeker, tuz,pirinç yok. Halk, haftada sadece bir gün açılan devlet satış noktalarında indirimli gıda almak için yüzlerce, bazen kilometrelerce kuyrukta beliyor. Gıdanın çok hızlı tükenmesi ile gıda satın alamayan halk ile olası bir isyana karşı kurum önünde konuşlanan polis arasında zaman zaman çatışmalar yaşanıyor. Başkent Caracas’ın sokaklarında çöpten yiyecek toplayan insanların sayısı artıyor.
Venezuela, ilaçları büyük oranda ithal ediyor. Ülkede para kıtlığı ilaçların alınamaması sonucunu doğuruyor. Ülkede tüm ilaçların %85’i tükendi. Venezuela’da Hayati önemdeki tedavi ilaçları bulunamıyor. Halk, Kolombiya ve Brezilya sınırını geçerek ilaç ve gıda bulmaya çalışıyor. Ancak bu, ülkedeki çoğu insanın yaşadığı koşullar göz önünde bulundurulduğunda sadece küçük bir kesim için mümkün. Maduro, Birleşmiş Milletler’e ilaç yardımı için çağrıda buldu.
Chavismo Sona Geldi
Maduro iktidarına alternatif herhangi bir sol unsur yok. Sağ cephe MUD ise işi uluslararası emperyalist müdahale çağrıcılığına kadar vardırmış durumda. Maduro’nun devamcısı olduğu Chavismo’nun ise petrl gelirlerine sıkı sıkıya bağımlı politikası emperyalist kapitalist sistemde reformların tarihsel tıkanışına çarpıcı bir örnek. Chavismo sona geldi. Yoksulluk ve açlıkla çevrelenmiş Veneuela halkının Chavismo’nun tıkanışını devrimci bir seçenekle aşmaya ihtiyacı var: karaborsacılara, sabtajcılara savaş açmaya muktedir bir mücadele ve acil kamulaştırma talepleri Venezuela’nın direngen halkı için acil mücadele talepleri olmalıdır.