Roniteks’te Sefalet Zammına Karşı İş Bırakma Eylemi 3. Gününde

Roniteks’te Sefalet Zammına Karşı İş Bırakma Eylemi 3. Gününde

İstanbul Bayrampaşa’da gömlek üretimi yapan Roniteks’te işveren, zaten piyasanın altında ücretlere çalışan işçilere yüzde 30 zam ve değişen oranlarda da elden maaş ödemesi yapmayı teklif etti. Patronun sefalet dayatmasını kabul etmeyen TEKSTİL GÜÇ-SEN (Tekstil İşçileri Güç Birliği Sendikası) üyesi işçiler 5 Şubat Pazartesi itibariyle iş bırakma hakkını kullanarak fabrika içinde ve önünde eyleme başladı.

Üretiminin önemli bir kısmını ihracata yönelik olarak yaparak dövizle para kazanan Roniteks, piyasanın altında ücretlere çalıştırdığı işçilere enflasyon oranının çok altında kalan bir zam önermekle kalmadı; işçilerin sigorta hakkını da gasp edecek şekilde elden ödeme uygulamasını dayatmaya kalktı.

Roniteks işçileri hem ücret hem de sosyal haklarına yönelik bu saldırıya karşı iş yerinde çoğunluğu örgütleyerek üretimi durdurmasının ardından patron kısmi geri adımlar atmış bulunuyor. Ancak işçilerin eyleminin ilk gününde patron adına Tekstil Güç-Sen’le görüşme sağlayan şirket avukatının “elden ödemenin kesinlikle yapılmayacağına” dair sözlü beyanı dışında henüz yazılı bir anlaşma gerçekleştirilmedi.

İşverenin ilk sözünün ardından maaş zammı ve yıllık izin başta olmak üzere diğer hakları konusunda herhangi bir gelişme henüz sağlanmadı.

Tekstil Güç-Sen ve Roniteks İşyeri Komitesi adına konuşan başkan Erkan Bayrak, pandemiden sonra çok büyük karlar elde eden tekstil patronlarının bu karlardan işçilere hiçbir zaman pay vermedikleri gibi ekonomik krizi de işçilerin sırtına yüklemek istediklerini belirterek bu saldırıyı püskürtmek için işçilerin sendikalı, örgütlü olmak dışında bir seçeneğinin olmadığını vurguladı.

Roniteks işçileri Bayrampaşa’daki Sabri Akpınar Parkı yanındaki fabrika önünde direnişlerine devam ediyor.