Parası Olan FETÖ’den Bile Yırtıyor! İşte Tahliye Edilenlerin Listesi

Parası Olan FETÖ’den Bile Yırtıyor! İşte Tahliye Edilenlerin Listesi

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilen edilen Olağanüstü Hal uygulamaları kapsamında binlerce kişi tutuklandı, ihraç edildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Nisan ayında yaptığı açıklamaya göre FETÖ kapsamında tutuklu olanların sayısı 40 binin üzerinde. Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edilenlerin sayısı ise yaklaşık 130 bin.

FETÖ ile mücadele bahanesi altında yaşanan tutuklama ya da ihraçlarda binlerce kişinin alakasız bir şekilde listelere girdiği herkesin malumu. Başta KESK üyeleri olmak üzere, muhalif oldukları bilinen ve hatta yıllarca cemaat-iktidar ortaklığına karşı mücadele etmiş olan binlerce insan da bu listelere dahil edildi. Hukuksuz ihraçlara karşı direnen ve işini geri isteyen muhalif kamu emekçileri ise terörist ilan edildi, gözaltına alındı, tutuklandı. Onca aşikar hukuksuzluğa rağmen muhalif kamu emekçilerinin tek bir talebi bile kabul edilmedi.

Oysa FETÖ’den yargılanan patronlar, zenginler ise birer birer serbest bırakılmaya başladı. 4 Mayıs’ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı’nın sağlık sebepleriyle tahliye edilmesi üzerine, sanık patronların birer birer tahliye edildiği daha çok konuşulmaya, hatta iktidar cephesinden bile eleştirilmeye başladı.

Gazeteport’un derlediği habere göre 4 Ağustos 2016’dan bu yana çok sayıda zengin işadamı, üst düzey şirket yöneticisi çeşitli sebeplerle tahliye edildi, tutuklulukları adli kontrole çevrildi.

Listeyi vermeden evvel belirtelim. “Tutuklu yargılama” esasında bir adli tedbir olmasına rağmen özellikle son yıllarda AKP-Erdoğan tarafından verilen emirlerle bizzat bir cezalandırma yöntemine dönüşmüş durumda. Yasanın zorunlu tuttuğu tutuklama gerekçesine bile yer vermeden çok sayıda şüpheli ya da sanık tutuklu yargılanarak, haklarında mahkemece verilen bir ceza olmadan cezalandırılıyor. Özellikle bir dönem “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla yargılanan onlarca kişi, tutuklama yoluyla hukuksuzca alıkonulmuştu.

Bu açıdan tutuklu yargılamanın genel kurala dönüşmesine karşıyız. İddia FETÖ bile olsa, 40 bin kişinin silahlı örgüt iddiasıyla tutuklu yargılanması akla aykırıdır. Mevcut tablodaki dengesizlik, önemli bir kısmı cılız bir ilişkiden ötesine sahip olmayan binlerce kişinin tutuklandığı ya da ihraç edildiği, işini geri isteyen Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın açlık grevinde olmalarına rağmen tutuklandığı bir durumda, zenginlerin, patronların istedikleri gibi tahliye olmasıdır.

İşte FETÖ’den yargılanan ve Ağustos 2016 – Mayıs 2017 arasında tahliye edilen işadamlarının listesi:

4 Ağustos 2016
Kayseri’de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması soruşturması kapsamında gözaltına alınan boydak Holding Yönetim Kurulu ve Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak ile Holding İnsan Kaynakları Yöneticileri Halit Bayhan adli kontrol ve yurt dışı yasağı şartıyla serbest bırakıldı.

12 Ağustos 2016
FETÖ soruşturması kapsamında, Kavuklar Şirketler Grubu’na yönelik İzmir’de düzenlenen operasyonda gözaltına alınan Mehmet Kavuk ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

2 Kasım 2016
Malatya’da FETÖ soruşturması kapsamında yargılanan ve MAKİAD üyesi olan İşadamları Kubilay K. ve Ömer Fatin N. ameliyat ve tedavi olması raporu bulunduğu için hastalıkları nedeniyle tahliye edildi.

11 Kasım 2016
Aydın’da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında tutuklanan işadamı Ahmet Tonkul, tahliye edildi.
Aydın’da darbe girişiminin ardından FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Türkiye çapındaki 65 şubesiyle Aydın’ın en önemli firmalarından olan Tuğba Kuruyemiş’in sahibi Ahmet Tonkul ve oğlu Fatih Tonkul, çok sayıda işadamı, esnaf ve akademisyenle birlikte gözaltına alınmıştı.

15 Kasım 2016
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) finansal destek sağladıkları iddiasıyla Akfa Holding ve alt şirketlerine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanmasına karar verilen İhlas Holding eski Üst Yöneticisi Cahit Paksoy, avukatının itirazı üzerine tahliye edildi.. Cahit Paksoy 26 Ağustos 2016 tarihinde “Terör örgütüne üye olmak”, “Terör örgütüne finansman sağlamak” ve “Suçtan kaynaklı mal varlığı değerlerini aklamak” suçlarından tutuklanmıştı.

20 Kasım 2016
Bursa’da Fetullahçı Terör Örgütü/PDY soruşturması kapsamında tutuklanan iş adamları Şakir Umutkan, Hilmi Gülcemal, Davut Teke ve Emin Akça tahliye edildi. İş adamlarının etkin pişmanlıktan tahliye oldukları açıklandı.

24 Kasım 2016
FETÖ’ye finansal destek sağladıkları iddiasıyla tutuklanan Fi Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan’ın da aralarında bulunduğu 11 şüphelinin tahliyesine karar verildi.
Anadolu 3. Sulh Ceza Hakimliği, tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi istenen 19 şüpheliden Fi Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, Veli Tan Kiriş, Rebii Metin Görgeç ve İsmail Aksoy’un ise “üzerilerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, dosyadaki mevcut delil durumu, tutuklamanın tedbir oluşu, suç vasfının değişme ihtimali ve tutuklama ile umulan faydanın adli kontrol tedbiri ile sağlanabileceği” gerekçeleriyle tahliyelerini kararlaştırdı.
İstanbul Anadolu 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Akdemir, 20 Nisan 2017’de Fİ Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan’ı 50 bin dolar karşılığında serbest bıraktığı iddiasıyla gözaltına alındı.

16 Şubat 2017
İş adamı Metehan Kavuk’un dosya üzerinden görülen dava ile tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

22 Şubat 2017
İzmir’de yürütülen ‘FETÖ’ soruşturması kapsamında gözaltına alınan Küçükbay Şirketler Grubu’nun eski ortağı ve eski Genel Müdürü Halil Küçükbay, yurt dışına çıkış yasağı koyarak serbest bırakıldı.

15 Mart 2017
Denizli’de FETÖ/PDY soruşturması kapsamında örgütün finans ayağı oluşturduğu için yargılanan işadamları Abdullah Asım Coşkun, Adem Oklu, Adnan Pekdemir, Ahmet Özkan Haybat, Ali Ayrancı, Bilal Gören, Cavit Özer, Habib Yıldız, Hüseyin Moralıoğlu, İshak Kalkan, İskender Damgacı, Mesut Gören, Mehmet Hilmi Yavaşlar, Mehmet Sağlam, Osman Kiriş, Osman Refik Esmek, Sezai Günalp, Veli Yağcı, Volkan Kartlı, Fehmi Demirsen, Özkan Atik ve Veli Aytuğ serbest bırakıldı. Sanıkların araçları, bankalardaki şahsi hesapları, emeklilik maaşları, taşınmazları ve kayyım atanmayan şirketlerindeki, şirket adına kayıtlı araç ve taşınmazlar üzerindeki tedbirlerin de kaldırılıp, duruşma ertelendi.

30 Mart 2017
15 Temmuz Darbe girişiminin ardından “FETÖ” örgütü ile ilişkisi olduğu gerekçesiyle Nazilli’de gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Uğur Soğutma Makinaları Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi sahipleri Ali Takmaklı ve Mehmet Takmaklı kardeşler adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

24 Nisan 2017
Adana’da FETÖ/PDY üyesi olduğu iddiasıyla 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan eski Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay tahliye edildi.

4 Mayıs 2017
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı tahliye edildi. Bir süre önce Kavurmacı’nın avukatları, müvekkillerinin sağlık sorunlarını gerekçe göstererek tahliye talebinde bulunmuştu. Kavurmacı’nın talebini değerlendiren nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tahliye kararı verdi.

16 Mayıs 2017
FETÖ soruşturmasında tutuklanan Gaziantepli Habeş Seyitoğlu Baklava şirketinin Dış Ticaret Genel Müdürü Serdar Seyitoğlu, tahliye edildi.
FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan Serdar Seyitoğlu ile tutuksuz yargılanan amcası Mustafa Seyitoğlu, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve “Terör örgütü üyeliği” ile suçlanıyordu.
Savunmaların ardından ara kararını veren mahkeme heyeti tutuklu sanık Serdar Seyitoğlu’nun tutuklulukta kaldığı 7,5 aylık süreyi ve suç vasfının değişme ihtimalini dikkate alarak tahliyesine karar verdi. Serdar Seyitoğlu’nun “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” ile “Terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapsi isteniyordu.

18 Mayıs 2017
Samsun’da darbe girişiminin hemen ardından tutuklanan, FETÖ şüphelisi Uluslararası Yöneticiler Derneği’nin (YÖNETDER) üyesi Yavuz Düz,  Samsun 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edildi.

24 Mayıs 2017
Sakarya’da hakkında “anayasayı ihlal” ve “silahlı terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla dava açılan Bank Asya’nın eski yönetim kurulu başkanı Erhan Birgili adli kontrol şartı ve yurt dışı yasağı şartıyla tahliye edildi.

KATEGORİLER
ETİKETLER