Metal'de Grevin Ayak Sesleri!

Metal'de Grevin Ayak Sesleri!

Metal işkolunda yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinde tıkanıklık yaşandı. Hem DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, hem de Türk-İş’e bağlı Türk Metal sendikası uzlaşmazlık zaptları tutarak masadan ayrıldı. Birleşik Metal-İş sendikası yaptığı açıklamada 4 Aralık Pazartesi gününden itibaren üretimden gelen güçlerini kullanmaya başlayacaklarını ve 8 Aralık’ta yapacakları toplantı ile mücadele programını belirleyeceklerini duyurdu. Türk Metal ise fazla mesailere kalmama eylemine başlayacaklarını duyurdu.

Masalarda Anlaşma Sağlanamıyor

Patron örgütü MESS, 3 yıllık sözleşme dayatmasından vazgeçmezken, ücret başta olmak üzere, sosyal haklar ve parasal sonuç doğuran fazla mesai, gece zammı gibi maddelerde de anlaşma sağlanmadı. Toplu sözleşme süresinin üç yıla çıkarılması, emekçilerin daha uzun sürelerle belirlenen şartlarda çalışmasını gerektirirken hak kayıplarının önünü açıyor.

Ülkede emekçilerin giderek yoksullaşıyor olmasına karşı TİS (toplu iş sözleşmesi) süreçlerinde sağlanacak kazanımlar gerçekten önem taşıyor. İşçiler, yoksullaşmayı tersine çevirmese de en azından etkilerini zayıflatacak parasal talepleri ortaya koyarken, patron örgütü MESS sefalet koşullarını dayatıyor.

Neticede MESS’in görüşmelerdeki sefalet koşulları dayatmaları sonucunda işçi sendikaları masadan çekilmeye başladı. Uyuşmazlık zaptlarının tutulmasıyla birlikte arabuluculuk süresi başlamış oldu.

Türk Metal: İhanet Şebekesi, Sendika Tabanının Basıncı Altında

Türk Metal ile MESS arasındaki görüşmelerde uyuşmazlık zaptı tutulduktan sonra, Türk Metal Sendikası, fazla mesailere kalmama eylemi başlattıklarını ilan etti. Ancak arabulucu süresinde ve bu sürede anlaşma olmaması durumunda nasıl bir mücadele programı yürütüleceğine dair açıklama yapılmadı.

Türk Metal, işçileri satmakla, patron sendikacılığı yapmakla, masalarda işçiler aleyhine sözleşmelere imza atma ve işçileri aldatmaya çalışmakla tanınıyor. 2015 yılında Türk Metal’in ihanetlerine “artık yeter” diyen on binlerce metal işçisi, sendikadan istifa süreci başlatmış ve fabrikalarında direnişe geçmişti. Metal fabrikalarındaki huzursuzluğun devam etmesinin sonucunda, patronların gerçekten de ağır hak kayıplarını dayatmaları nedeniyle Türk Metal de masadan kalkmak zorunda kaldı.

Türk Metal’in 200 bin üyesi bulunmakta ve MESS ile yürütülen toplu görüşme süreci 150 bine yakın işçiyi kapsamakta. Dolayısıyla oldukça büyük sayıda işçiyi etkileyen bir süreç yaşanıyor. 2015’teki “metal fırtına” eylemlerinin deneyimlerinin de hala taze olması nedeniyle Türk Metal bu süreçte, tabanın basıncının hissedecektir.

Birleşik Metal-İş: Grevleri Yasaklanan Sendika

30 bin üyesi olan DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası da yaptığı açıklamayla uyuşmazlığı duyurdu. Birleşik Metal-İş, 4 Aralık Pazartesi gününden itibaren “üretimden gelen gücümüzü kullanacağız” açıklaması yaparken eylem programını 8 Aralık’ta gerçekleştirecekleri toplantıda belirleyeceklerini duyurdu.

Birleşik Metal-İş Sendikası, metalde görece mücadeleciliğiyle öne çıkan bir sendika. Bir önceki TİS sürecinde de anlaşma sağlanamayınca grev ilan etmişti ancak grev AKP eliyle yasaklanmıştı. Birleşik Metal-İş’in 2017 başında EMİS’e bağlı patronlara karşı ilan ettiği grev ve Bursa Asil Çelik’te ilan ettiği grev de yine AKP tarafından yasaklanmıştı.

Grev Düşmanı AKP’ye Dikkat!

AKP iktidarı da özellikle OHAL döneminde grev düşmanlığını sonuna kadar gösteriyor. Hükümet, yasadaki anti-demokratik ve aslında grevin yasaklanması anlamına gelen “grev erteleme” hükmünü kullanarak, 2017’nin ilk yarısında toplamda 5 grevi yasaklamıştı. Şimdi bu yüzden metal gibi önemli bir işkolunda olası grevlerin yasaklanmasına karşı da hazırlanmak gerekiyor.

KATEGORİLER
ETİKETLER