Kenyalı Emekçilerin Vergi Artışlarına Karşı İsyanı Sürüyor!
Kenya, hükümetin yapmak istediği vergi artışları sonrasında sokak isyanlarına sahne olmaya devam ediyor. Muhalefet cephesinde 19 Temmuz’da başlayacak şekilde yapılan 3 günlük eylem çağrısının ardından kitleler yeniden sokaklara dökülürken, protestolara karşı devlet şiddeti de boyut değiştiriyor.
Hükümet ülkenin karşı karşıya kaldığı borç krizine çözümü yeni vergi artışlarında aramıştı. Son olarak gündeme KDV’nin % 8’den % 16’ya yükseltilmesi, elektronik para transferlerine ve akaryakıta yeni vergilerin getirilmesi planlanmıştı. Kenyalı emekçiler ise vergi artışlarının geri çekilmesini, hayat pahalılığına çözüm üretilmesini ve kamusal hizmetlere ayrılan bütçenin artırılmasını talep ediyor.
En şiddetli çatışmaların yaşandığı 19 Temmuz’da güvenlik kuvvetleri kitlelere şiddetli bir şekilde saldırırken ve 6 kişi yaşamını yitirdi. Reuters’e göre eylemlerde 300 kişi gözaltına alınırken başkent Nairobi, liman kenti Mombasa ve Kisumu gibi büyük kentlerde okullar tatil edilmişti. Uluslararası Af Örgütü Mart ayından bu yana yapılan eylemlerde 30 kişinin öldürüldüğünü açıklamıştı. Ayrıca ülkenin önemli muhalefet figürlerinin yıkcı faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle tutuklanması öfkeyi daha da büyütüyor.
Hükümet ise güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddeti “kamu düzenini sağlama” bahanesiyle meşrulaştırmaya çabalıyor. Özel sektör temsilcilerinden ise son olarak protestoların ülkeye günlük maliyetinin 20 milyon dolara ulaştığı açıklaması geldi.
Geçmişinde birçok kez etnik çatışmalarla karşı karşıya kalan ülkede kilise ve sivil toplum temsilcileri başlayan sınıfsal eylemlerin yeni bir etnik çatışmayı tetiklemesine karşı uyarılarda bulunurken, devlet başkanı William Ruto ile geçtiğimiz ay destekçilerine yaptığı çağrı ile eylemleri tetikleyen muhalefet lideri Raila Odinga’ya aralarındaki sorunları diyalog yoluyla çözmeleri çağrısı yaptılar. Muhalefet içerisinden Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne ülkede yaşanan ölümleri soruşturma çağrısı yapılıyor.