1 Mayıs Tutukluları için Arjantin’den Güçlü Destek

1 Mayıs Tutukluları için Arjantin’den Güçlü Destek

AKP-MHP iktidarının sola yönelik olarak gerçekleştirdiği geniş tutuklama dalgası sonucu tutuklananların sayısı 77’ye kadar çıkmıştı. Bu baskı dalgasına karşı İstanbul Emek Barış Demokrasi Platformu tarafından başlatılan uluslararası imza kampanyasına Arjantinli devrimcilerden, sendikacılardan, emek ve kadın örgütlerinden güçlü bir destek açıklandı. Kampanyaya pek çok ülkeden destekler gelmeye devam ediyor. 

Dünyanın en gelişmiş işçi sınıfı mücadelesi dinamiklerine sahip Arjantin’de Partido Obrero öncülüğünde örgütlenen destek kampanyası için PO lideri Guillermo Kane tarafından iletilen dayanışma mesajı şöyle: 


“Binlerce kilometre uzakta olmamıza rağmen, Erdoğan hükümetinin işçilere, gençlere ve özellikle devrimcilere yönelik zulmünü yakından takip ediyoruz.

Seçim yenilgisiyle zayıflayan Erdoğan, iktidarına karşı büyüyen öfkeyi, dayattığı güvencesiz çalışma koşullarını ve kemer sıkma politikalarını güçlü bir toplumsal güce dönüştürebilecek toplumsal muhalefeti açıkça ortadan kaldırmak istiyor. Bu da burjuva muhalefetten ve sendikal bürokrasiden değil, devrimci soldan ve sınıf mücadeleci sendikalardan gelecek.

Sadece 1 Mayıs gösterilerine polis baskısıyla saldırmakla kalmadılar, aynı zamanda bu işçi sınıfı eylemini savunduğu için siz yoldaşlarımızı da baskıyla susturmak istiyorlar.

Hala hapiste tutulan yoldaşların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Türkiye’deki devrimci örgütlerle tam dayanışma içindeyiz. Öğrenci hareketi,sendikal örgütlenme ve  siyasi haklar için tam özgürlük talep ediyoruz.

Bizler de burada aynı haklar için Arjantin’deki aşırı sağcı Milei hükümetine karşı mücadele ediyoruz. Her gün işçi sınıfı örgütlerine, özellikle de partimize yönelik iftira, sahte haber medya kampanyaları, polis baskısı ve yargı yoluyla saldırmaya çalışıyor.

Her zamankinden daha fazla görüyoruz: tüm dünyada mücadelemiz ortak, sınıfımız aynı!

1 Mayıs gösterileri nedeniyle tutuklanan alınan herkes serbest bırakılsın! Tüm siyasi tutuklular serbest bırakılsın! Türkiye’de işçi örgütlerine yönelik baskıya son!

Arjantin Partido Obrero Merkez Komitesi adına

Guillermo Kane”

İstanbul Emek Barış Demokrasi Platformu’nun imzaya açtığı metin ve Arjantinli devrimcilerden gelen destek şu şekilde:

1 Mayıs yargılanamaz!

1 Mayıs 2024, Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında gösterilerin, etkinliklerin ve mitinglerin konusu oldu. Milyonlarca işçi, emekçi, genç ve kadın toplumsal yıkım, açlık, yoksulluk, geleceksizlik ve emperyalist savaş saldırılarına karşı sokakları doldurdu.

İşçiler ve emekçiler, ekonomik krizin faturasını orta vadeli programla dayatılan faturasını ödemeyi reddetti. Kadınlar artan cinayet ve şiddete karşı sokaklara çıktı ve eşit işe eşit ücret talep etti. Gençler, işsizliğe, geleceksizliğe ve eğitimde gericiliğe karşı ücretsiz, nitelikli ve bilimsel eğitim talepleriyle kol kola meydanlara çıktı. Ortadoğu ve Filistin halklarına yağan bombalara karşı halkların kardeşliğini haykırdılar.

1 Mayıs Meydanı Taksim Meydanı’dır!

1 Mayıs 1977’de Taksim Meydanı, yüzbinlerce insanın Taksim Meydanı’na katılmasıyla sonuçlanan katliamın ardından işçi ve emekçilerin kutlama ve anma alanı olarak mücadele tarihinde yerini aldı. Anayasa Mahkemesi’nin bu konudaki kararıyla birlikte Taksim Meydanı 1 Mayıs alanı ilan edildi. Taksim hem mücadele tarihimizin bir kazanımı hem de anayasal bir hak olarak kazanıldı.

Ancak AKP hükümeti bir kez daha Taksim Meydanı’na gitmek isteyen işçi, emekçi ve gençlere saldırdı. Saldırılar sonucunda 250’den fazla arkadaşımız işkence altında gözaltına alındı. 75 arkadaşımız tutuklandı. Birçok arkadaşımız hakkında tutuklama kararı çıkarıldı.

Baskıya karşı dayanışmayı büyütelim!

AKP hükümeti kendi yasalarını tanımıyor ve ülkede derinleşen ekonomik krizin faturasını emekçilere ödetmek için tüm toplumsal muhalefeti baskı ve zulümle sindirmek istiyor. Sendikaları, ilerici ve devrimci özneleri şiddet, işkence ve tutuklama saldırılarıyla tüm sorunlara karşı hareketsizleştirmek istiyor.

Ancak bu sömürücü düzen ve onun temsilcisi AKP hükümeti, mücadelemizin devam edeceğini bilmelidir. Devrimciler ve ilerici güçler olarak, artan baskı ve zulme karşı mücadelemiz kesintisiz devam edecektir. Hapisteki arkadaşlarımızı serbest bırakacağız.

Türkiye’den devrimciler olarak, burada baskı, zulüm ve tutuklama terörüne karşı uluslararası dayanışmayı yükseltmeye çağırıyoruz.

1. Romina del Pla, FITU tarafından seçilen ulusal kongre üyesi, Partido Obrero ulusal lideri, öğretmenler sendikası Multicolor Ballot lideri

2. Vanina Biasi, FITU tarafından seçilen ulusal kongre üyesi, Plenario de Trabajadoras kadın örgütü ve Partido Obrero’nun ulusal lideri, UBA Sosyal Bilimler Koleji idari çalışanları sendika delegasyonu üyesi.

 3. Gabriel Solano, Buenos Aires Şehri FITU milletvekili, Partido Obrero ulusal lideri

4. Nestor Pitrola, Partido Obrero ulusal lideri, FITU tarafından seçilen ulusal kongre üyesi

5. Eduardo Belliboni, işsiz işçiler örgütü Polo Obrero ve Partido Obrero’nun ulusal lideri

6. Guillermo Kane, Partido Obrero lideri, Buenos Aires Eyaleti FITU  milletvekili

7. Juan Romero, La Matanza şehrindeki Partido Obrero-FITU meclis üyesi

8. Santiago Vasconcellos, Chubut Eyaleti Partido Obrero-FITU il milletvekili

9. Gabriela Suppicich, Neuquén Eyaleti Partido Obrero-FITU il milletvekili

10. Alejandro Crespo, lastik üretim endüstrisi işçilerinin Ulusal Sendikası Sutna’nın Genel Sekreteri, 

11. Ileana Celotto, Buenos Aires Üniversitesi öğretim üyeleri sendikası AGD UBA’nın genel sekreteri

12. Alejandro Lipcovich, ATE sendika delegasyonu genel sekreteri, Garrahan Hastanesi’ndeki eyalet işçileri sendikası, ulusal çocuk hastanesi

13. Alfonso Villalobos, Buenos Aires gazeteciler sendikası SIPREBA’nın yönetim kurulu üyesi

14. Christian Paletti – AGTSYP azınlığı için yürütme sekreterliği üyesi, Buenos Aires metro işçileri sendikası

15. Marcelo Bornard, Buenos Aires Üniversitesi Sosyal Bilimler Koleji’ndeki APUBA öğretim üyesi olmayan işçiler sendika delegasyonu genel delegesi

16. Jorge Hastanesi, Roca Tren Hattı’ndaki Grey Caucus “Mariano Ferreyra” lideri

17. Angélica Guiot, Marcos Paz bölgesi SUTEBA öğretmen sendikası genel sekreteri

18. Antonio Roselló, üniversite öğretim üyelerinin ulusal federasyonu sosyal işler sekreteri CONADU HISTORICA, 

19. Amanda Martín, yardımcı sekreter, ADEMyS öğretmen sendikası Buenos Aires şehri

20. María del Carmen Díaz, SITRACAP ev temizlik işçileri sendikası genel sekreteri

21. Patricio Grande, örgütlenme sekreteri ve iş sözleşmesi temsilcisi ADUNLU, Lujan Üniversitesi öğretim üyesi sendikası

22. Ramiro Tissera, Tigre bölgesi SUTEBA öğretim üyesi sendikası yönetim kurulu üyesi

23. Gerardo “Pino” Oroz, ATE sendika delegasyonunun yardımcı sekreteri, Garrahan Hastanesi’ndeki eyalet işçileri sendikası, ulusal çocuk hastanesi

24. Facundo Miño, Ceza Hukuku ulusal adalet sistemi çalışanları UEJN sendikası delegasyonunun yardımcı sekreteri, 

25. Juan Cappa, ADUNS yardımcı sekreteri, Bahia Blanca bölgesindeki Universidad del Sur öğretim üyesi

26. Luis Mauregui, müzisyenlerden oluşan Músicos Organizados grubunun lideri

27. Julían del Pla, UNLP La Plata Ulusal Üniversitesi’nde çalışan CONICET ulusal soruşturma enstitüsündeki ATE eyalet işçileri sendikasının sendika temsilcisi

28. Matías Tomasello, Buenos Aires FOETRA / FATTEL telekomünikasyon işçileri ve ulusal federasyonu kongre üyesi

29. Pablo Eibuszyc, Buenos Aires telekomünikasyon işçileri ve ulusal federasyonu

30. Sebastián Rodríguez, Morvillo matbaasının sendika delegasyonu

31. Francisco Estrella Gutierrez, Vermillion Caucus UEJN, ulusal adalet sistemi işçileri

32. Matías Luis Pride, UNLP La Plata Ulusal Üniversitesi’nde çalışan CONICET ulusal soruşturma enstitüsündeki ATE eyalet işçileri sendikasının sendika temsilcisi

33. Cintia Frencia, Cordoba Şehri UEPC öğretmen sendikasının bölüm temsilcisi

34. Soledad Díaz, kadın örgütü Plenario de Trabajadoras ve Partido Obrero’nun lideri, Kordoba eyaletinin eski milletvekili

35. Carla Deiana, kadın örgütü Plenario de Trabajadoras ve Santa Fe Partido Obrero lideri

36. Juliana Cabrera, kadın örgütü Plenario de Trabajadoras ve Buenos Aires Şehri Partido Obrero lideri

37. Daiana Cabrera, kadın örgütü Plenario de Trabajadora de la provincia de Buenos Aires lideri, San Miguel bölgesindeki UNGS Üniversitesi Yüksek Konseyi üyesi, okul öğretmenleri sendikası temsilcisi. 

38. Rosalia Rodas, kadın örgütü Plenario de Trabajadoras ve Buenos Aires Eyaletindeki Partido Obrero lideri

39. Nora Biaggio, Plenario de Trabajadores Jubilados emekli işçi örgütü lideri

40. Eduardo Martínez, Plenario de Trabajadores Jubilados emekli işçi örgütü lideri

41. Liliana Kunis, Plenario de Trabajadores Jubilados emekli işçi örgütü lideri

42. Liliana Carci, Plenario de Trabajadores Jubilados emekli işçi örgütü lideri

43. Fernando Olub, Plenario de Trabajadores Jubilados emekli işçi örgütü lideri

44. Lidia Sarmienti, Plenario de Trabajadores Jubilados emekli işçi örgütü lideri

45. Rafael Santos Uluslararası Komisyonu Partido Obrero