İran'da İki Otomotiv Fabrikasında Grev Var (Video&Haber)

İran'da İki Otomotiv Fabrikasında Grev Var (Video&Haber)

İran’ın çeşitli bölgelerindeki fabrikalarda ve iş yerlerinde son haftalarda önemli işçi eylemleri gerçekleşti. Bağımsız sendikaların yasak olmasına, işçi önderlerinin ve sendikacıların tutuklanmasına, baskılara rağmen İranlı işçiler direniyor. Son bir hafta içinde gerçekleşen Azerab ve Hepko fabrikalarındaki işçilerin taleplerinin karşılanması için yaptığı yol kapatma eylemi ve Tahran ve Yöresi Otobüs Şirketi İşçileri Sendikasına üye işçilerin, tutuklu olan ve açlık grevi sürdüren Reza Şahabi’ye destek amaçlı metrobüs yavaşlatma eylemi İran işçi sınıfında bir hareketlenme olduğunu gösteriyor.
Erak şehrinde sanayi bölgesinde bulunan Azerab ve Hepko otomotiv fabrikalarındaki işçiler seslerini duyurmak için Xumeyn üç yolundaki yol kapatma eylemini salı gününden beri sürdürüyor. Erak İran’ın orta kesiminde bulunan, özellikle ağır sanayinin gelişmiş olduğu ve işçi nüfusunun yoğun olduğu bir şehir.
Sigortaları yatırılmayan ve maaşlarını tam alamayan Hepko işçileri kıştan beri talepleri karşılanmadığı için, Azerab fabrikasındaki işçiler de dört aydır maaşlarını alamadıkları için eyleme geçti. Yol kapatma eylemi İran işçi sınıfında yaygın bir eylem tarzı. 3 gündür süren direnişe dün gerçekleşen polis saldırısında çok sayıda işçi gözaltına alındı. Gerçekleşen saldırıya rağmen işçiler dağılmadı ve yavaş yavaş eylemlere destek artıyor. İşçiler talepleri karşılanana kadar eylemi sürdüreceklerini dile getirdi.
Direnişin başlamasından iki gün önce yani geçtiğimiz pazar günü de Tahran ve Yöresi Otobüs Şirketi İşçileri Sendikası iş yavaşlatma eylemi yaptı. Metrobüsler gün içinde maksimum 20 km/ saat hızla gitti. 40 gündür açlık grevinde olan tutuklu sendikacı Reza Şahabi’nin serbest bırakılması talebiyle metrobüs yavaşlatan işçiler polis baskısına rağmen eylemi gün boyu sürdürdü.
Halen tutuklu bulunan Reza Şahabi açlık grevinin 44. gününde ve durumu kötüleşmekte.
Aynı gün Otobüs İşçileri Sendikası’nın faaliyetlerine karşı kurulmaya çalışılan İslami Çalışma Konseyi oylamasına işçiler patronlar ve amirleri tarafından zorla ve tehdit edilerek götürüldü. İslami Çalışma Konseyleri İran’da yasal olan tek örgüt. Oylamada kullanılan 819 oyun %40 ‘nın geçersiz sayılması ve oyların çalınması sonucu işçilerin isteği hilafına seçilen bir başkanla konsey devreye girmiş oldu.
Fabrikalarda herhangi bir yasal sendikal örgütlülük bulunmasa da İran’da son birkaç yıldır birbirinde kopuk ve yalıtık gerçekleşen işçi eylemlerinin ardından birbirine yakın zamanlarda başlayan son eylemler ve bu direnişlerin saldırılara rağmen artan bir kitleyle günlerdir sürmesi; Tahran ve Yöresi Otobüs İşçileri Sendikası’nın siyasal talepli eylemi molla diktasına rağmen işçi sınıfının mücadelesini sürdürmeye çalıştığını gösteriyor.

KATEGORİLER
ETİKETLER