Yine Katliam Gibi Bir Tren Kazası: Hesabı Demiryolu Emekçileri Değil, İktidar Verecek!

Yine Katliam Gibi Bir Tren Kazası: Hesabı Demiryolu Emekçileri Değil, İktidar Verecek!

Image result for ankara tren kazası

Çorlu’da yaşanan hızlı tren faciasının ardından, Türkiye bugün güne yeni bir tren kazasıyla başladı. Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren (YHT), Marşandiz istasyonuna girişi esnasında raylarda bulunan kılavuz tren ile çarpıştı. Kaza sonucu 3’ü makinist 9 kişi hayatını kaybetti, 86 kişi yaralandı.

Türkiye’de artık tren kazaları sıradan hale gelmeye başladı. Denetimsizlik, hesap verilebilirliğin olmaması, yöneticilerin sorumsuzluğu, iktidarın suçlulara kol kanat germesi kazaları kaçınılmaz hale getiriyor. Çorlu’da yakın geçmişte onlarca kişinin yaşamını yitirdiği katliam gibi kazadaki ihmaller zinciri hala hafızalarda. İktidar ve yargı da bu kazaların ardından makinistleri ya da en düşük sorumluluğa sahip çalışanlara cezayı keserek işten sıyrılmaya bakıyor. Bizzat TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın’ın kazayla ilgili kamuoyunu aydınlatmak yerine tepkilerden kaçmak için Twitter hesabını kilitlemesi ise meseleye bakış açılarının bir yansıması. Hesap vermek yerine gerçeklerden ve kamuoyu öfkesinden kaçmaya çalışılıyor. Aynı zat Çorlu’daki tren kazasında oğlunu yitiren anneyi engellemesiyle gündeme gelmişti.

Bu kez kazanın faturası ise 3 TCDD çalışanına kesildi. Tren kazasıyla ilgili kusuru bulunduğu gerekçesiyle Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nda (TCDD) görevli hareket memuru S.Y, tren teşkil memuru (makasçı) O.Y. ve kontrolör E.E.E. hakkında gözaltı kararı verildi. Elbette onlardan sorulacak! Dolgun maaşlı, iktidar destekli bürokratlardan; kazalar karşısında kılını kıpırdatma gereği hissetmeyen Ulaştırma Bakanından, bu ülkede uçan kuşa müdahale etmeye kendinde hak gören Erdoğan’dan sorulacak değil ya!

Kazanın ardından ortaya çıkanlar bizzat iktidarın sorumluluğunu ortaya koyuyor. Konuyla ilgili basına açıklama yapan Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Başkanı Hasan Bektaş, kazanın yaşandığı hattın sinyalizasyon sistemi olmadan açıldığını söyledi. Bektaş şöyle konuştu: “İki yıl önce burası, Kayaş- Sincan arası banliyo hattı Başkent-Ray çalışması nedeniyle trafiğe kapatıldı. “Bu hatta sadece yüksek hızlı trenler çalışıyordu. Ama bu hat, bitmeden açıldı. Yolun bitmesi, tam anlamıyla bitmesi demek, bütün altyapısıyla, üstyapısıyla, sinyalizasyon sistemiyle birlikte açılması demek. Ama, 2018’in Nisan’ında, 12 Nisan’da bu hat sinyalizasyonsuz bir şekilde hizmete açıldı.  Sinyalli olması gereken bir yolu sinyalsiz şekilde açarsanız, kaza olma riskini birden yediye, sekize çıkarırsınız. Sinyalizasyon demiryolundaki trenlerin işletmesini sağlayan sistem demek. Bu bilgisayarlı bir sistem, bir merkezi var, bu merkezden bütün trenlerin kendi bölgesi var. Mesela, Eskişehir-Ankara arası Ankara’daki kumanda merkezi dediğimiz bir yerden yönetilir, bu trenler tıpkı uçaklardaki hava trafik kontrolü gibi, buralardan idare edilir. Burada şu anda böyle bir sistem yoktu. Başkent Ray dolayısıyla daha bitmemişti. Telsizlerle bu iş yapılıyordu ama telsizle yapınca da insanların diyaloğuyla gerçekleşen bir işletmecilik yapılıyordu.”

Bir başka açıklama ise sinyalizasyon sistemindeki eksikliğin göz göre göre giderilmediğini ve kazaya davetiye çıkarıldığını ortaya koyuyor. BTS Genel Sekreteri Ahmet Eroğlu Birgün’e yaptığı açıklamada “Sinyalizasyon hattı tamamlanmadığı için trafiğin merkezden yönetildiği bir sistem işletiliyor. Hem banliyo trenleri hem de hızlı trenler için durum böyle. Başından beri farklı raporlarda da bunun bir faicaya sebep olacağı uyarısı yer alıyordu. Diğer kazalarda olduğu gibi bu facia da sadece iki personelin üzerine yıkılıp kurum kendi kusurunu örtmek isteyecektir. Trafik kontrolü yapan kişi ve makascıya mal edilecek bu kazanın sebebi kurumdur. Trafiğin merkezden yönetildiği sistemde telefon üzerinden iletişim kuruluyor. Makaslar döndürülüyor. Sinyalizasyon sistemi proje temelinde tamamlandığı için telefon üzerinden haberleşilerek tren yollarına ilişkin haberleşiliyor. Eğer sinyalizasyon sistemi olsaydı bu kaza yaşanmazdı, trenler birbirini görmeden uyarı gelirdi.” ifadelerini kullandı.

Birleşik Taşımacılık Sendikası Birgün gazetesinin haberine göre Ankara-Konya hattındaki sinyalizasyon altyapısı eksikliğine daha hattın açılmadığı 2011 yılında dikkat çekmiş. Habere göre BTS Genel Sekreteri Nazım Karakurt o dönem “Mesela Ankara-Konya hattının sinyalizasyon çalışmalarının yapıldığı söylendi. Ancak bu hattın halen üst geçitleri yapılıyor. Bu nasıl mümkün oluyor. Bu hat köylerin yakınından geçiyor. Siz burada iki tarafa da tel çekemezsiniz. Daha bununla ilgili alınan karar dahi açıklanmıyor” ifadeleriyle eksikliğe dikkat çekmişti.

Ortada büyük bir ihmaller zincirinin bulunduğu kesin. En tepedekinden en alt katmandaki yöneticisine kadar saray rejimi yolsuzluklarıyla, umursamazlığıyla, sorumsuzluğuyla ve utanmazlığıyla tel tel dökülüyor. Hesap vermek şöyle dursun, tüm suçu birkaç emekçiye yükleyerek kanlı ellerini aklamaya çalışıyorlar. Ankara’nın, Çorlu’nun, Pamukova’nın ve daha nice katliam gibi kazanın bütün sorumluluğu iktidarındır. Ve bir hesap sorulması gerekiyorsa iktidardan sorulmalıdır.

KATEGORİLER