Gebze’de Metal İşçilerinden Uyarı Eylemi

Gebze’de Metal İşçilerinden Uyarı Eylemi

Metal iş kolunda devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmeleri Aralık ayının başında tıkanmış ve taraflar görüşme masasından ayrılmıştı. Metaldeki üç sendika da (Birleşik Metal-İş, Türk Metal ve Çelik-İş) patron örgütü MESS’in dayatmalarını kabul etmeyerek masadan çekilmiş ve yasal arabuluculuk süreci başlamıştı. Türk-İş’e bağlı Türk Metal ile Hak-İş’e bağlı Çelik-İş sendikaları şimdiye kadar işyerlerinde kısmi eylemler ortaya koydu. DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası ise işyerlerindeki eylemlerin yanısıra kent merkezlerinde de eylemler örgütlemeye başladı.

Birleşik Metal-İş, Gebze’de Miting Gerçekleştirdi

Bugün (4 Ocak) Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze’de kitlesel bir eylem ile MESS’in dayatmalarına karşı sesini yükseltti. Birleşik-Metal İş üyesi işçilerin yürüyüşle geldikleri Gebze Cumhuriyet Meydanı’nda miting gerçekleştirildi. Yürüyüş boyunca polis OHAL bahanesiyle eylemci işçiler üzerinde baskı kurmaya çalıştı, yürüşü kaldırımlara sıkıştırmaya çalıştı.

İşçilerin eylem boyunca grev vurgulu sloganlar attıkları görüldü. Metalde tıkanan TİS görüşmelerinin sonucunda yasal arabuluculuk süreci başladı ancak bu süreçte de anlaşma sağlanmayacak gibi görünüyor. Özellikle kararlı işçilerde sürecin greve gidilerek sürdürülmesi gerektiği bilinci gözleniyor.

Eylemde göze çarpan sloganlardan biri de OHAL’e karşı atılan sloganlar oldu. Metal işçileri, Hükümetin OHAL gerekçesiyle grevleri ve işçi eylemlerini yasaklamasını “OHAL Bizi Yıldıramaz!” diyerek protesto etti.

Olası Bir Grev Yasağına Karşı Hazırlanma Zorunluluğu

Öte yandan AKP’nin OHAL’i de kullanarak özellikle kritik önemdeki grevlere yasakçı bir tutumla yaklaştığı biliniyor. Geçtiğimiz yıllarda da Birleşik Metal-İş’in hem MESS işverenlerinin işyerlerindeki grevi hem de EMİS işverenlerinin işyerlerindeki grevi ile Asil Çelik fabrikasındaki grevi AKP Hükümeti tarafından yasaklanmıştı. O kadar ki Cumhurbaşkanı Erdoğan, patronların OHAL’den rahatsız olmaması gerektiğini belirterek “OHAL’i grevleri yasaklamak için kullanıyoruz” demişti.

Metal iş kolundaki olası bir yeni grev de AKP’nin yasak tehdidiyle karşı karşıya kalacak. Bu nedenle hem sendikaların hem de işçilerin şimdiden grevin yasağa rağmen sürdürülebilmesi hedefiyle hazırlanması ve bu motivasyonlar hareket etmesi gerekiyor. Grevin yasaklanmasına cevap üretilemezse metal işçilerini yine sefalet koşullarına mahkum olma tehlikesi bekleyecek.

TİS Süreci Neden Tıkandı?

TİS görüşmelerinde patron örgütü MESS hem 3 yıllık sözleşme dayatması hem de ücret ve diğer başlıklardaki sefalet koşulları tekliflerinde ısrarcı olmuştu. MESS’in dayatmalarına karşı sendikalar masadan çekilmişti. 3 yıllık sözleşme dayatmasına sonuna kadar karşı olan Birleşik Metal-İş Sendikası, MESS’in ücretlerdeki sefalet dayatmasını ise şöyle açıkladı:

Metal işkolu, düşük ücretler, uzun çalışma süreleri, yüksek iş kazası oranları, aşırı karlar ve çok yüksek verimlilik oranları olan bir işkoludur. Metal işçileri, ağır çalışma koşullarına karşın, çeşitli yaralanma ve hatta ölümleri göze alarak ağır koşularda çalışmaktadırlar. Bu çalışma karşılığı aldıkları ücret ise ortalamada ikramiye dahil net 2.145 TL’dir. Bu ücretle yaşamanın oldukça zor olduğu ortadadır.
MESS, 1 Aralık günü yapılan toplantıda ücret zammı olarak tüm 6’şar aylık dönemler için enflasyon oranında ücret zammı teklif etmiştir. Bu teklif ilk 6 aylık dönem için yüzde 3,20 zam anlamına gelmektedir. MESS, bu oranın işyeri ücret ortalamalarına göre maktu olarak verilmesini teklif etmiştir. Bu teklif işyerlerine göre net ikramiye dahil 59 TL ile 101 TL arasında değişen oranlarda zam demektir.
MESS’e üye işyerleri üretim rekorları kırmakta olup sektörün karlılığı tartışılmaz durumdadır. Ancak, işverenler işçilerin sırtından kazandıklarının küçük bir bölümünü bile işçilere vermek istemiyorlar. Bu sefalet zammının kabul edilmesi hiçbir biçimde mümkün değildir. Bu teklif metal işçileriyle alay etmek demektir. Ciddiye alınacak bir teklif değildir.