Irak'ın Güneyinde Halk İsyanı

Irak'ın Güneyinde Halk İsyanı


Irak’ın güneyinde 1 haftadır devam eden protestolar başkent Bağdat dahil birçok ile sıçradı. İşsizlik, devlet dairelerindeki yolsuzluklar, kötü hayat şartları, elektrik ve su kesintileri gibi sınıfsal sebeplerle başlayan eylemlerde  dün 5 kişi hayatını kaybetti.
Irak’ta yoğun elektrik kesintileri yaşanıyor çünkü Irak, İran’dan aldığı elektriğin borcunu ödeme güçlüğü yaşıyor. İran’da da kuraklığa bağlı olarak elektrik üretiminin azaldı hatta su kesintileri başladı. Bu nedenle İran’ın güney kentlerinde de su protestoları başlamıştı. İran, Irak’a elektrik akışını tamamen kestiğini açıkladıktan sonra Irak halkı artık tamamen gözden düşen iktidara, yıllardır savaşlarla perişan olmaya karşı ayaklandı. 

İran’da Su Protestosu:1 Kişi Katledildi (Foto&Video)


Yoksulluğa ve hırsızlığa karşı halkın öfkesi artarak yayılıyor. Kerbela’da valilik binası basıldı. Necef’te ise havaalanını basan protestocular, havaalanı gelirlerinin siyasi partilerin kontrolünde olması sebebiyle havaalanı müdürünün görevinden alınması ve gelirlerin kentin hizmetine aktarılması talep etti. Bunların yanında eski Başbakan Nuri el-Maliki’nin liderliğini yaptığı, Başbakan Haydar İbadi’nin de üyesi olduğu İslami Davet Partisi ile Şii tabanlı partilerden Fazilet Partisinin binaları da basıldı.
Necef Havaalanı girişinden:


Varlık İçinde Yokluk
İsyanın yaşandığı güney bölgeler Irak’ın petrol üretiminin en büyük kısmını gerçekleştiren bölge. Bölgede günde 3 milyon varilden fazla petrol üretiliyor. Buna rağmen bölge kronik olarak işsizlik, elektrik kesintisi, susuzluk, çöp yığınları ve ağır yoksullukla boğuşuyor. Irak’ta işsizlik oranı %10. Genç işsizlik ise ortalama işsizliğin iki katı.  Irak  nüfusunun %60’ı 24 yaş altında ve bu nedenle işsizlik ülkede büyük bir geleceksizlik anlamına geliyor. 
Irak Nefes Almak İstiyor
Irak’ın güneyinde iç savaş etkisinin daha az olması, güney nüfusunun çoğunluğunun Şii olmasından kaynaklı mezhep çatışmasının minimum düzeyde kalması bu bölgenin yıpranmasının önüne geçti. Bu sebepten güney bölgesi eylemlere öncülük edebilecek ölçüde canlı. Ayrıca Süleymaniye, Halepçe, Erbil gibi Kürt illerinde de sınıfsal eylemler görebildiğimiz bir dinamik var. Ülke geneline yayılan eylemlerde halk hükümetin yolsuzluklarına ve kötü hayat şartlarına olan öfkesi, bürokrasiyi alarma geçirdi. Başbakan Haydar el-İbadi, kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi için Basra’ya yaklaşık 3 milyar dolar tahsis edeceğini açıklamak zorunda kaldı.Ayrıca bazı illerde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
 

ETİKETLER