Yunanistan’da Grev Hakkına Saldırıya Karşı Grev (Foto Haber)
Yunanistan’da Syriza hükümetinin, pazartesi günü oylamaya sunacağı kanun tasarısını protesto etmek isteyen sendikalar bugün 24 saatlik greve çıktı. Troyka’nın dayattığı kanun, kesintilerin yanında grev hakkına yönelik kısıtlamaları içeriyor. Greve 8 bin kişinin katıldığı ifade ediliyor.
Kent içi ulaşım duracak, limanlar ve iskeleler de aktif şekilde greve katılıyor.24 saatlik greve devlet hastanelerinde çalışan doktorlar da katılırken, diğer devlet memurları saat 12.00-15.00 arası greve katılacak. Gece boyunca metrolar ve deniz ulaşımı durdu. Eylem için toplanan emekçiler bugün parlamentoya yürüdü. Yer yer çatışmalar yaşandı. Greve çıkan emekçiler Filistinli tutsak direnişçi Ahed Tamimi’nin fotoğraflarını taşıyarak serbest bırakılmasını istedi.
Pazartesi günü mecliste görüşülecek olan kanun öncesi Yunanistan emekçileri sokakları uyarı için dolduracak. Pazartesi günü ise daha büyük eylemler bekleniyor. Meclise gelecek olan pakette ise şunlar var:
- Aile ödeneklerinin kısıtlanması
- İpotekli ve hacizli varlıklara el koymanın kolaylaştırılması
- Greve çıkmanın zorlaştırılması
Şuanda Yunanistan’daki grev yasası, sendikalara üyelerinin üçte birinin oyu ile greve çıkma olanağı verilirken bu oran yüzde ellinin üzerine çıkarılmak isteniyor. Yunanistanlı emekçilerin grevle geçirdikleri gün sayısı oldukça yüksel. Syriza eliyle Yunanistan emekilerinin kanını emmeye devam eden Troyka (Avrupa Birliği Merkez Bankası, IMF ve AB) bu oranın azaltılmasını ve “üretkenliğin” artırılmasını Yunanistan’a dayatıyor.
Troyka’nın Yunanistan’a verdiği kredi karşılığında üçüncü değerlendirmenin tamamlanması için düzenlenen kanun tasarısına emekçiler greve çıkarak tepki gösterecek. Bugün PAME, saat 12.00’de Omonia Meydanı’nda, diğer sendikalar ise saat 12.30’da Klathmonos Meydanı’nda toplanacak. Pazartesi ise kamu emekçilerinin en kitlesel sendikal konfederasyonu olan ADEDY sokaklarda olacak.
Yunanistan’da emekçiler sık sık sahneye çıksa da kitleselliğe sahip Yunanistan Komünist Parti’nin (KKE) sendikası olan PAME eylemleri bölmek konusunda ısrarcı. Haftaiçinde Çalışma Bakanlığı’nı bassa da ülkenin genel gidişatı üzerinde radikal bir liderlik üstlenmekten uzak. KKE krizin yoğun zamanlarında Yunanistan top yekun isyana girişmişken süresiz genel grev ilan etmemek konusunda sendikalar üzerindeki nüfuzunu kullanmış ve bugünün koşullarını bizzat kendi elleriyle yaratmıştı.
Yunanistan’da emekçilerin birleştirici, radikal bir emek cephesine ve süresiz genel grev ile yumruğunu masaya indirmeye ihtiyacı var!