Rap Müzik: Genç Kuşaklar ve Toplumsal Mücadele – Engin Kara

Rap Müzik: Genç Kuşaklar ve Toplumsal Mücadele – Engin Kara

Rap müzik, bir süredir ülke gündemine en üst sıralardan girmeye alışmış durumda. Evvelden sadece dar bir genç çevreye hitap eden rap, bugün gençliğin geniş kesimlerine hitap eder duruma geldi.
Bu gece internet ortamında yayına girerek bütün sosyal medya hesaplarında listelere en üst sıralardan giren iki eser, bir kez daha rap müziği gündem haline getirdi. Şanışer ismini kullanan rap müzisyeninin 17 müzisyenle birlikte yaptığı #Susamam eseri, bir çeyrek saate pek çok toplumsal konuyu sığdırarak adeta bir rap manifestosu olarak ortaya çıktı. Ezhel ise Olay isimli eserine hazırladığı video klipte, Türkiye ve dünyadan polis şiddeti, devlet katliamları, kadına yönelik şiddet gibi görüntüleri kullanarak toplumsal gündemlere parmak bastı.
İki eser de hem Youtube’da hem de Twitter gündeminde ilk iki sırayı aldı. Hem ne sıra! Susamam eseri hakkında saat 13.00 itibariyle 200 bini aşkın tweet atılmış durumda. Ezhel’in Olay videosu ise Youtube tarafından yaş sınırı konularak trend listesinden çıkartıldı.
#Susamam: İsyancı Bir Rap Manifestosu

Toplamda 18 müzisyenin (Şanışer, Fuat, Ados, Hayki, Server Uraz, Beta, Tahribad-ı İsyan, Sokrat St, Ozbi, Deniz Tekin, Sehabe, Yeis Sensura, Aspova, Defkhan, Aga B, Mirac, Mert Şenel, Kamufle) yer aldığı Susamam eseri, geleceksizlikten apolitikliğe, kadın sorunundan eğitime, adaletsizlikten doğa katliamlarına pek çok konuyu ele alıyor.
Müzik boyunca pek çok yerine sinen sınıfsal çelişkilere yapılan vurgulara, anti kapitalist çığlıklara; mide bulandıran bireyciliğe açılan isyan bayrağına; çürümüşlüğe, apolitikliğe, konformizme karşı haykırışlara tanık oluyoruz.
Daha giriş kısmında  “Müzik seni eğlendirsin, gerçeklikten uzaklaştırsın istiyorsun. Ama biz, müziğin bir şeyler değiştirebileceğine inanıyoruz. Bizimle gel.” ifadeleri ile çarpıcı bir çağrı yapıyor. Teşbihte hata olmaz. Bu ifadeleri Marx‘ın Feuerbach Üzerine Tezler’indeki 11. tez ile karşılaştıralım: “Filozoflar dünyayı yalnızca çeşitli biçimlerde yorumlamışlardır; oysa sorun onu değiştirmektir.”. Susamam diyen 18 müzisyen, değiştirme hedefli bir mücadele çağrısını kendi tarzlarınca ortaya koyuyor.
Rap müzikte yaygın olanın aksine Susamam tertemiz bir içeriğe de sahip. Uyuşturucu, intihar, kariyer gibi “çıkış” sanılan her türlü ahmaklığa karşı net bir duruşu var. Tam tersine, eser bütünsel bir değişime olan ihtiyacı vurguluyor ve bunun için sorumluluk almaya çağırıyor.
Sanat ve sanat camiası da toplumsal çürümeden payını fazlasıyla alırken, Susamam diyen bu ekip, olgunlaştığını düşündüğümüz toplumsal patlamada genç kuşakların sesini yükseltmeye aday. Bir süredir yükselen ve gittikçe politikleşen rap müzik, dikkatleri üzerine toplayarak, yeni toplumsal hareketlerde genç kuşaklar adına özel bir yere sahip olacağa benziyor.
Gerçeklere Yaş Sınırı Koyabilir Misiniz?
Ezhel’in ise yine bu gece yayına giren Olay isimli eserinin videosunda yer alan görüntülerin tamamına yakını, haber görüntülerinden oluşuyor. Ethem Sarısülük’ün vurulma anını, Ali İsmail’in dövülme görüntülerini, dünyanın dört bir tarafındaki protestoculara yönelik polis terörünü, devletlerin askeri harekâtlarını, taciz-tecavüz haberlerini, dünyanın kanını emen “liderler”i ve “sarayları”nı, Julian Assange’ın gözaltına alınma anını, 10 Ekim patlamasını, yoksulların çığlıklarını ve daha pek çok şeyi görebiliyorsunuz. Sadece AKP’nin değil bütün devletlerin canını sıkacak görüntüler!
Susamam’ın ardından sosyal medyanın ikinci sırasına yükselen Olay, bu sabah Youtube tarafından yaş sınırı getirilerek trend listesinden kaldırıldı.
“Biz kimiz nerden geldik her insan kafa yorar / Aslında bütün olay euro, lira ve dolar” diyerek şarkısında egemenlerin maddi çıkar ilişkilerini teşhir eden, video görüntüleriyle sömürü ve baskı düzenine isyan diyen Ezhel’in videosuna getirilen kısıtlama şaşırtıcı olmadı.
Genç Kuşakların Mücadele Potansiyeli
Genel olarak isyancı ruh hali, özellikle son yıllardaki rap müzikte yaygın olarak hissedilse de bu isyancı hava, bireysel kurtuluş hayalleri ya da uyuşturucu gibi kurtuluştan çok kapana kısılmalarla sınırlanabiliyordu.
Ama bu gece ortaya çıkan ve kolektif bir mücadele çağrısı yapan Susamam, rap müzikte toplumsal mücadeleci bir yolun manifestosu niteliği taşıyor.
Bir kuşak, bu yolla birlikte hem görünmeyenlerin görünür olması hem de mücadeleye çağrı açısından “Susamam ve Ben De Varım” diyerek isyan bayrağı açıyor.
Bu isyancı seslenişin hitap ettiği kesim, özellikle genç kuşaklar. Yani apolitizme, konforculuğa, kariyerizme mahkûm edilen milyonlarca insan… Ama bu sıkışmışlık gerçekte ne kader ne de mutlak.
Neticede bu sesleniş en büyük yankısını bu sıkışmışlık içinde çırpınan yüz binlerce gençte buluyor. Düzenin çürümüşlüğüne karşı isyan çağrısı yapan bir rap parçası, genç kitleler arasında hızla ciddi bir sempati ve destek topluyor.
Bu tablo bize, devrimci bir mücadeleye kazanılabilecek sayısız genç olduğunu gösteriyor.

KATEGORİLER
ETİKETLER