İran’da Muallim Grevi

İran’da Muallim Grevi

İran’da anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerdeki öğretmenler 11 Ekim ve 12 Ekim’de grev gerçekleştirdi. İran’ın neredeyse bütün şehirlerinde gerçekleşen grevde, öğretmenler okullara gitti ancak derslere girmeyerek öğretmenler odasında toplandı. Burada taleplerinin yer aldığı dövizlerle bekleyip, eylem fotoğraflarını sosyal medyadan paylaştılar.

Grevci öğretmenler bir beyanname yayınlayarak taleplerini dile getirdiler. Beyannamede şu talepler yer aldı:

– Öğretmen maaşlarına zam

– Hayat pahalılığına artık yeter

– Tutuklu öğretmenlere özgürlük

– Herkese parasız eğitim

– Okulların fiziksel koşulları düzeltilsin

– Eğitimde zengin-fakir ayrımına son

– Grev ve sendikal örgütlenme hakkı

– Dayanışma ve kültür sandıklarımıza dokunulmasın

– Bütün öğretmenlere sigorta, taşeron/sözleşmeli dahil

– Öğretmenlerin fazla çalıştırılmasına son

– Bütün tutsaklara özgürlük

İran’da öğretmenlerin önemli bir kısmı sözleşmeli ya da ücretli çalışıyorlar. Dolayısıyla bu kesimler herhangi bir iş güvencesinden ve diğer haklardan faydalanamıyor. Grevin talepleri arasında sözleşmeli/ücretli öğretmenlerin haklarının karşılanması da yer aldı.

Eylemleri gerçekleştiren öğretmenler, taleplerinin sadece kendi çıkarları için olmadığını söyleyerek, bütün toplumsal muhalefetin taleplerini baskılara rağmen dile getirdiler. Grevlere katılan öğretmenler okulların özelleştirilmesine yönelik devlet politikasına da karşı çıktı.

Tahran Üniversitesi başta olmak üzere çok sayıda üniversitedeki öğrenciler de öğretmen grevine destek veren eylemler gerçekleştirdi. Bazı okullarda aileler öğretmenlerin taleplerine destek olmak için çocuklarını okullara göndermedi.

Grevci öğretmenler 12 Ekim Cuma günü meclis önünde gerçekleşen emeklilerin eylemine de destek olup katıldılar.

Kimi yerlerde eylemlere katılan öğretmenler gözaltına alındı. Toplamda 15 öğretmen gözaltına alınırken bunlardan 6’sı tutuklandı. Tutuklanan öğretmenlerin isimleri şöyle: Muhammed Taki Fellahi, Resul Budaki, Rahman Abidini, Esmail Gerami, Hüseyin Golami, Aliye Egdamdust. Tutuklanan öğretmenler siyasi tutsakların gönderildiği Tahran’daki Evin Cezaevi’ne gönderildi.

İran’da muhalif ve sendikal mücadele yürüten çok sayıda öğretmen tutuklu. Ayrıca İran rejimi sendikal mücadele yürüten öğretmenleri sınır kentlerinde koşulların çok çetin olduğu okullara sürgüne gönderiyor.

Uzun bir süredir İran’da çeşitli toplumsal kesimler bir mücadele içerisinde. Rejime karşı özellikle yoksul kesimler yıl başında sokakları doldurmuştu. Kitlesel eylemler sona erse de pek çok işyeri ve bölgede yerel eylemler devam ediyor. Haft Tappeh Şeker Kamışı Fabrikası ve Ahvaz Çelik fabrikasında işçiler şura (meclis) kurarak taleplerini yükseltmişti. Yasal olarak sendikalar engellenmesine rağmen emekçiler fiilen sendikal örgütlenmeler yaratıyor.

İran’da rejimin çürümüşlüğünün üzerine yüklenen ekonomik kriz ve yoksullaşma, İran emekçilerini bir süredir mücadeleye sürükledi. Ancak örgütsüzlük koşulları, rejime bir alternatif üretmek konusundaki zayıflıklar ve rejimin muhalefet üzerindeki sert baskısı mücadelenin önündeki en büyük engeller.

Öğretmenelrin de ilerici talepler etrafında mücadeleye başlamış olması kuşkusuz İran toplumsal muhalefetini besleyecektir.