Emeklilikte Hem Yaşa Hem Eşitsizliğe Takılan Kadınlar
DSP-MHP-ANAP iktidarının 1999’da uygulamaya koyduğu, 2006’da AKP’nin hem prim hem de yaş şartını yükselttiği emeklilik sisteminin mağdurları milyonlara ulaştı. Bu değişiklikten önce primini ve sigortalılık süresini dolduranlar emekli olabiliyordu. Yaş şartı yoktu. Şimdiyse EYT’liler milyonlara ulaştı.
Kadın emekçiler için ise tablo daha vahim. SGK’nın 2016 yılı istatistiklerine göre 38 yaşını doldurmuş, 56 yaşını doldurmamış 1.5 milyon EYT’li kadın işçi var. Bunun yanı sıra yaşını doldurduğu halde primi eksik olduğu için emekliliğe hak kazanamayan milyonlarca kadın var. Bu durumda en az 500 bin ila 750 bin arasında kadın işçi olduğu tahmin ediliyor. Erkeklerde de dâhil edildiğinde toplam sayı 2 milyonu geçiyor. Yani 2 milyon emekçinin alnının teriyle kazandığı emeklilik hakkı alenen gasp ediliyor.
Kadınlar emeklilikte hem yaşa hem prime hem de cinsiyet eşitsizliğine takılıyor. Çünkü kadın emekçiler güvenceli, sigortalı işte çalışma oranı en düşük kesim. Kadın istihdamı hali hazırda %30. Yani kadınların ezici kısmı işsiz ve aile sigortası dışında bir sosyal güvencesi yok. Bağımsız bir emeklilik hakkına sahip olma şansı hiç yok. Bu nedenle aslında kadın emekçilerin emeklilik oranları çok düşük.
Aile sigortasından yararlanmak kadın emekçiler açısından bir hak olsa da kendi emeğinin karşılığı olan iyi bir emeklilik hakkı zaten ömrü boyunca mahkum edildiği ev ve bakım işleri tarafından elinden alınıyor. Kadınların en yaşamsal sorunları işte bu şekilde bir zincir halinde birbirine bağlı. O zincirlerin ucu da patronların elinde, iktidarlarının elinde.
İktidar, bütçeye “devasa yük” getireceğini iddia ettiği bu sorunu çözmeye asla yanaşmayacağını zaten ifade etti. Hatta 2019 yılı sosyal güvenlik bütçesinden 10,1 milyar TL kesintiye gitmeyi planlıyor.
Kadın emekçiler için bu zinciri kırmak, emekçilerin tümü açısından da örgütlenip hak olanı söküp almaktan başka çare yok.
Emekçiler emeklilikte yaşa değil, patronlara ve sömürü düzenine takılıyorlar.
Kadın emekçiler için buna bir de eşitsizliği ekleyin.