Arjantin'de Sınıf Mücadelesi Keskinleşmeye Devam Ediyor
Arjantin’de sınıf mücadelesi keskinleşmeye devam ediyor. Bir yanda, patronlar emekçilerin haklarına yönelik durmaksızın saldırılar gerçekleştiriyor ve hayat şartları kötüleşiyorken diğer yanda emekçiler grev ve eylemlerle mücadeleyi sertleştiriyor. İşçi sınıfı ve radikal gençliğin öncüsü Troçkist partiler burjuvazinin kara kara düşünmesine sebep oluyor.
Sağcı patron partisi Cambiemos ve devlet başkanı Mauricio Macri iktidara geldiğinden beri emekçilerin haklarına yönelik saldırılar şiddetlenmiş durumda. Rakip Peronistlerin bölünmüşlüğü, yolsuzlukları ve uzun iktidar dönemleri boyunca biriken sorunlar Macri’nin en büyük avantajı. Ara seçimlerde bu nedenle Macri’nin partisi Cambiemos birinci parti konumunu korumayı başarmıştı. Bu seçim galibiyetiyle de emekçilerin haklarına yönelik daha kapsamlı saldırılara girişmişti ki emekçilerin sert sokak eylemlerine tosladı. Aralık ayında geçirilmeye çalışılan emeklilik yasasına karşı çok büyük ve çok militan eylemler gerçekleşince Macri ağır hasar aldı. Emeklilik yasası meclisten geçmesine geçti, ama Macri yasanın geçmesi için bazı tavizler verdi, hem daha sonrası için planladığı iş yasası rafa kalktı, hem de toplumsal muhalefete güven geldi, direniş kültürü bundan sonrası için net bir şekilde ortaya kondu.
Diğer taraftan Macri kamu hizmetlerinde işten çıkarmalara devam ediyor. Binlerce kamu emekçisi son aylarda kapitalist saldırılar sonucu işinden oldu. İşsizlik arttı ve emekçilerin hayat şartları daha da katlanılmaz hale geldi. Diğer taraftan Macri bürokratik ve hatta kokuşmuş sendika ağalarının önemli bir bölümünü de şantaj ya da rüşvetlerle susturmayı başarmış durumda. Ne var ki bu her zaman böyle olmayabiliyor. Kamyon sendikası liderliği örneğin daha mücadeleci bir duruş ortaya koyan kamu çalışanları sendikalarıyla birleşerek geçtiğimiz çarşamba günü (21 Şubat) gerçekleşen büyük işçi mitingine öncülük etti.
Eyleme katılan sendikalar arasında, toplam üye sayısı 5 milyona yaklaşan üç büyük işçi örgütü Genel İşçi Konfederasyonu, Arjantin Merkez İşçi Sendikası ve Kamu İşçileri Sendikası yer aldı. Ayrıca, yaklaşık 200 bin üyesi bulunan taşımacılık sektöründe çalışan işçilerin sendikası da eylemlerde yer aldı. Kamyon şoförleri de devletin kapitalist ekonomi politikalarına karşı, kentin en kalabalık mahallelerindeki yolları kapattı.
Yüz binlerce emekçinin katıldığı miting gerçek bir gövde gösterisine dönüştü. Ne var ki yine de sendikal bürokrasi genel grev çağrısı yapmadığı gibi mücadele için bir yol haritası ortaya koymadı. Tabandan gelen baskının taşıyıcısı sosyalist örgütler oldu.
Devlet dairelerinde, belediyelerde çalışan emekçilerin yanı sıra, bankacılık, telekomünikasyon, sağlık, eğitim, madencilik ve daha bir dizi sektörden emekçiler Arjantin’de sınıf mücadelesinin liderliğini yürütüyor.
KATEGORİLER Latin Amerika