Arjantin’de Yüzbinler Milei Karşıtı Eylemde

Arjantin’de Yüzbinler Milei Karşıtı Eylemde

Devlet Başkanı Milei’nin cinsiyetçi Davos konuşması Arjantin genelinde protestoları tetikledi. 1 Şubat Cumartesi günü, Arjantin’de en az Buenos Aires’te en az 200.000 kişi, ülke çapında ise çok daha fazla sayıda eylemci “Haklar Pazarlığa Açık Değildir” ve “Milei DEFOL” diyerek sokaklara çıktı. Bir hafta önce Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda aşırı sağcı devlet başkanı Milei’nin yaptığı cinsiyetçi konuşmanın ardından halk kitlesel düzeyde tepki gösterdi.

Buenos Aires’teki Ulusal Kongre’de toplanan protestocular, hükümetin merkezi olan Casa Rosada’nın bulunduğu Plaza de Mayo’ya yürüdü. Gösteriler, Amsterdam, Barselona, Berlin, Roma, Meksiko Şehri, Köln, Cenevre, Londra, Paris, Rio de Janeiro ve São Paulo gibi şehirlerde de uluslararası alanda yayıldı.

Milei Karşıtı Enerji Birikiyor

Solun, LGBİ+ ve kadın örgütlerinin önderlik ettiği protestoda Milei hükümetinin “ekonomik şiddet, siyasi ve cinsel baskısına” karşı mücadele etmek için sokaklara çıkıldı. İktidara bir yıl önce gelen Milei, işten atmalarla, kamusal bütçeleri kesmesiyle, özelleştirme programı ile halka acımasız bir kesinti programı sunuyor ve sosyal haklara aralıksız saldırıyor. Bu saldırıları sola ve insan hakları savunucularına yönelik baskı ile yürütüyor. Milei’nin aşırı derecede yoksullaştırdığı emekliler, emekçiler, öğrenciler gibi toplumsal kesimlerden sürekli olarak eylemler yükseliyor. Bu kesimler Federal Antifaşist ve Irkçılık Karşıtı Yürüyüşte kitlesel biçimde yer alarak kamu sağlığının kötüleşmesine, insan hakları kuruluşlarının kapatılmasına, mahalle mutfakları ve üniversitelerdeki bütçe kesintilerine de karşı çıktı.

Davos’ta kadınlara, çeşitliliğe ve sola yönelik son derece tartışmalı faşist açıklamalar yapan Başkan Javier Milei, wokeizm’i “mental virüs” olarak tanımlayarak Batı’nın temelini tehdit ettiğini söyledi.

Milei, “Bu, zamanımızın büyük salgınıdır ve tedavi edilmesi gerekir. Bu, kurtulmamız gereken kanserdir. Bu ideoloji, dünyanın en önemli kurumlarını kolonileştirdi – önde gelen Batı ülkelerinin siyasi partilerinden ve hükümetlerinden küresel yönetişim organizasyonlarına, sivil toplum kuruluşlarına, üniversitelere ve medya kuruluşlarına kadar,” dedi ve ekledi, “Batı medeniyeti – ve hatta insan türü – ilerlemenin gerektirdiği yolda ilerleyemeyecek. Bu ideolojik zincirleri kırmamız gerekir, aksi takdirde yeni bir altın çağa giremeyiz.” Ayrıca, “Açık olmak istiyorum; söylerken istismarı kastediyorum. Bu bir eufemizm değildir, çünkü en uç biçimlerinde cinsiyet ideolojisi açıkça çocuk istismarıdır. Onlar pedofildirler,” dedi.

Milei’nin konuşması, Trump’ın yemin töreninden sadece günler sonra yapıldı. Aynı törende Trump da trans bireyler, göçmenler ve diğer ezilen gruplara yönelik benzer açıklamalar yapmıştı. Uluslararası çapta aşırı sağın yeniden yükseldiği, sağ bir kimlikçi hareketi inşa etmek için kimlik kutuplaşmalarının kullanıldığı bir döneme daha girdik. Kitlelerin kesinti paketleri altında yoksullaştırılmasını savunan Milei gibi aşırı sağcı gerici liderlerin kimlik kutuplaşmalarına ve kazanılmış haklara saldırarak “iç düşman” retoriğine sığınmaları tesadüf değil. Bu uluslararası politik atmosfer, Arjantin’de eylemcilerin Trump ve Elon Musk’ı hedefe koyan sloganlarında da kendisini gösteriyordu.

Milei bir başka saldırı olarak kadın cinayeti tanımının da ceza kanunundan çıkarılmasını içeren gerici bir saldırı hazırlığı içinde. Ayrıca, translar için uygulanan istihdam kotasını, seçim listelerinde cinsiyet eşitliği gerekliliklerini ve non-binary kimlik belgelerinin tanınmasını ortadan kaldırma planlarını duyurdu. Milei, ayrıca cinsiyet temelli ücret eşitsizliğinin varlığını reddettiğini de ilan etti. İktidarının ilk yılında, Milei, Kadınlar, Cinsiyet ve Çeşitlilik Bakanlığı’nı ve Ayrımcılıkla Mücadele, Yabancı Düşmanlığı ve Irkçılıkla Mücadele Ulusal Enstitüsü (INADI)’yi zaten feshetmişti.

“Fuera Milei”

Arjantin toplumunun canlı mücadele dinamikleri Milei’nin saldırıları karşısında tepkisini yükseltiyor. 2020 yılında uzun soluklu bir mücadele neticesinde yasal kürtaj hakkını kazanmış olan on milyonlar henüz taze mücadele hafızasına sahip. İşçi sınıfı hızlı biçimde yoksullaştırılıyor, toplumsal öfke birikiyor. Farklı kimliklerin baskılanması neticesinde ortaya çıkan bu büyük eylemlerin benzerleri öğrenciler ve eğitim emekçileri tarafından organize edilmiş eğitim hakkına yönelik kapsamlı saldırılar karşısında direniş sergilenmişti. Arjantinli devrimciler bu mücadelelerin “Milei Defol” sloganı etrafında birleştirilmesi ve bir sınıf cephesi kurularak Milei iktidarının ülkeden defedilmesi için mücadele veriyor. Milei, oynadıkları kritik roller nedeniyle Partido Obrero ve Polo Obrero başta olmak üzere sola, mahalle örgütlerine, Filistin mücadelesini savunanlara yönelik baskının dozunu da arttırıyor.

 

 

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )