İktidardan Hava Trafik Kontrolörlerine Tehdit!

İktidardan Hava Trafik Kontrolörlerine Tehdit!

Hava trafik kontrolörlerinin yaptığı “İnisiyatif almadan çalışma (İAÇ)” eylemi nedeniyle yaşanan rötarlar, havacılık iş kolunda ses getirmeye devam ediyor. Sektörde büyük paralar kazanan şirketler hava trafik kontrolörlerinin eylemi nedeniyle sıkıntılı günler geçirirken AKP iktidarı açıktan sopa göstermeye başladı. AKP yandaş basını düğmeye basılmışçasına hava trafik kontrolörlerine yönelik “alçak şantaj” vb manşetler atıyor. Yaşanan rötarlar AKP MKYK toplantısında da gündem oldu ve bir bakanın hava trafik kontrolörlerini devlete şantaj yapmakla suçladığı basında yer aldı. 

Son derece zor ve stresli bir görevi icra eden hava trafik kontrolörleri havacılık tazminatı vasıtasıyla maaşlarının artması ve özlük haklarının iyileştirilmesi için mücadele ediyorlar. İAÇ eylemi özellikle haziran ayından itibaren etkisini gösterdi. Son olarak 25 Temmuz itibariyle Antalya Havalimanı’nda yüzde 68, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yüzde 67,1, Ankara’da yüzde 41,8 İzmir’deyse yüzde 53,5 oranında rötarlı kalkış yapıldı. 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İAÇ eylemi nedeniyle günde ortalama 45 uçak inebilecekken bu sayının 30’lara düştüğünü, uçak başı 7-8 dakikalık bir kayıp yaşandığını ve bunun mali yükünün çok fazla olduğunu söyledi.

Diğer taraftan hava trafik kontrolörlerinin tehditler karşısında tam bir birlik içerisinde olduğu belirtiliyor. Şimdiye kadar bir hava trafik kontrolörünün sürgün edildiği, ama hava trafik kontrolörlerinin kararlılığının azalmak yerine daha da arttığı da özellikle vurgulanıyor. Üretimden gelen gücü oldukça fazla olan hava trafik kontrolörlerinin ikame edilmesi kısa ve hatta orta vadede mümkün değil. Bu da hava trafik kontrolörlerini mücadelelerinde oldukça avantajlı bir konuma getiriyor.

KATEGORİLER
ETİKETLER

Yorumlar

(0)