Kuzey Afrika Felaketlerle Sarsılıyor – Rozerin Ürper

Kuzey Afrika Felaketlerle Sarsılıyor – Rozerin Ürper

Fas’ta 8 Eylül’de meydana gelen 7 büyüklüğündeki deprem binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden oldu.

Son 60 yılın ölümcül ve en şiddetli depremi Fas’ın Marakeş merkezinde gerçekleşti. Atlas Dağları’nın yüksek kesimlerinin ise en çok etkilenen yer olduğu belirtiliyor.

Bölgeye depremin 3. günü ve ilk ulaşan İspanyol arama kurtarma ekibin aktardığına göre ulaşabildikleri Atlas dağının yamaçlarında bulunan kil ve kerpiç evlerin bulunduğu köyler neredeyse tamamen yıkılmış durumdaydı. Fas hükümeti şimdiye dek resmi ölü sayısını kesin olarak bildirmese de yaklaşık 3 bine yakın kişinin hayatını kaybettiği ve yaralıların da sayısının arttığı söyleniyor. Kayıpların sayısı da oldukça fazla.

Ayrıca Fas hükümetine birçok ülkeden destek eli uzatıldı, ancak Fas hükümeti şimdiye kadar sadece İspanya, Britanya, Katar ve BAE’nin yardımlarını kabul etti. Gerekçe ise fazla ekibin kaos yaratacağı yönünde oldu.

Sel mi, iktidar çatışması mı?; Libya’daki binlerce insanın hayatını kaybetmesinin sorumlusu kim?

Geçtiğimiz günlerde Bulgaristan, Türkiye ve Yunanistan’ı vuran ve birçok can kaybına neden olan Daniel Fırtınası, Libya’da da büyük bir felakete yok açtı.

Bingazi, Beyda, Merc ve Suse felaketten etkilenen bölgeler. Ancak ülkenin Akdeniz kıyısında yer alan ve bir liman kenti olan Derne, felaketten en çok etkilenen kent oldu. Yaklaşık 100 bin kişilik nüfusa sahip olan bölgede afetin neden olduğu taşkınlar bölgeye yakın olan iki barajın da yıkılmasına sebep olurken barajdan boşalan sular kontrol edilemeyen baskınlara yol açarak kentte önüne çıkan her şeyi katıp götürdü. Bir felakete dönüşen afet sonrası ülkede hayatını kaybedenlerin sayısı 5 binden fazla olarak belirtilirken, kayıpların da yaklaşık 10.000‘e yaklaştığı belirtiliyor.

Ancak tüm bu felakete neden olan tek sebep elbette Daniel fırtınası değildi.

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün de belirttiği üzere ülkede yaşanan sel felaketinin neden olduğu can kayıplarının birçoğunun gelişmiş erken uyarı sistemleriyle önlenebilmesi pek mümkündü, ancak hayatta kalanların da belirttiği üzere felaket esnasında barajdan gelen çatırdama seslerine rağmen ne bir uyarı sistemi ne de bir tahliye planı ortada yoktu. Tüm bu sorunların ve yaşanan afetin bir felakete dönüşmesinin arkasında yatan sebeplerden biri de aslında 2011’de başlayan Arap Baharının ardından, ülkede yaşanan iç savaş ve hala çözülemeyen, çözülmesi de çok mümkün görünmeyen siyasi kriz…

Muammer Kaddafi’nin devrilmesinden bu yana süren iktidar savaşı Libya’nın sadece afetlerden değil, birçok durumdan ciddi derecede etkilenmesine sebep oldu. Yıllardır süren savaş ve ikili iktidar durumu bir yandan ülkenin altyapısını çökertirken, diğer taraftan en temel kamu hizmetlerinin bile verilememesine yol açıyor. Devlet aygıtı emperyalizm destekli savaş ağaları etrafında parçalanırken, Libya halkı afetler karşısında kendi kaderine teslim ediliyor.

Afetten en çok etkilenen Derne de bu iktidar krizinden payını almış durumda. Radikal İslamcı grupların adeta odağı haline gelen şehir daha önce de Mısır tarafından bombalanmış ve Hafter güçleri tarafından kuşatılmıştı. Öyle ki, yardım ve arama kurtarma çalışması için giden ekipler zaten hali hazırda afet öncesi de yıkımın olduğu bölgeye ulaşmakta güçlük çekiyor.