Paris, Polis Terörüne Karşı Ayakta! – Atilla Aliyev

Paris, Polis Terörüne Karşı Ayakta! – Atilla Aliyev

Fransa’da Macron’un emeklilik reformuna karşı verilen sınıf mücadelesine yeni bir eylem dalgası eklendi: Polis terörüne karşı başlayan isyan… 27 Haziran Salı günü Paris banliyölerinden biri olan Nanterre’de bir cinayet gerçekleşti. Polis 17 yaşındaki Nahel adlı bir genci “dur emrine itaat etmediği” gerekçesiyle vurdu. Sürücü Nahel’in ölümünün ardından eylemler patlak verdi. Eylemlerde en az 150 kişi gözaltına alındı.

Salı günü sabah 8.00 ile 8.30 arasında polis Mercedes AMG marka kiralık bir aracın trafik kurallarını defalarla ihlal ettiğini iddia ederek aracı durdurdu. Polis yetkililerinin iddiasına göre sürücü polislere doğru hızlanarak onları ezip geçmekle tehdit etmişti. 17 yaşındaki Nahel’i öldürmelerini meşrulaştırmak için “yapmasaydık bizi araçla ezip geçecekti” yalanına başvuran polislerin iddiaları sosyal medyada paylaşılan görüntülerle yalanlandı.

Paylaşılan ve Fransız haber ajansı AFP tarafından doğrulanan bir videoda iki polisin François Arago Caddesi üzerinde bir arabayı durdurduğu görülüyor. Polislerden biri ön cama yaslanarak silahı sürücüye doğrultuyor. Araba çalıştırılmaya başladığında polislerden biri yakın mesafeden sürücüye ateş ediyor. Araç birkaç metre ilerledikten sonra bir direğe çarparak kaza yapıyor. Araçta bulunan bir çocuk gözaltına alınırken, diğer çocuk ise olay yerinden kaçmayı başardı.

Salı günü ilerleyen saatlerde Nanterre polis bürosunun önünde toplanan eylemciler “Nahel için adalet” ve “Polis her yerde, adalet hiçbir yerde” sloganları attı. Geceye doğru ise polis ve adalet arayan protestocular arasında gerilim arttı. Salı’yı Çarşambaya bağlayan gece Nanterre dışında Suresnes, Mantes-la-Jolie gibi farklı semtlerde gençler sokaklara inerek çöp bidonlarını ve araçları ateşe verdi. Mantes-la-Jolie belediye binası da ateşe verildi. Eylemlere katılan 12 genç gözaltına alındı.

Halkın öfkesi şiddetleninceye kadar emniyet ve üst düzey hükümet yetkilileri Nahel’e karşı tüm güçleriyle yalan iddialar atmaya devam etti. Çarşamba sabahı İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, “kentsel şiddeti” kınadı ve sükunet çağrısında bulundu.

Paris Emniyet Müdürü Laurent Nuñez ise “Önce polisin dur ihtarına uyulmamış, ardından da polis tarafından arama yapılmış ve bu sırada bir el ateş edilmiştir. Soruşturma, polisin durdurma koşullarını, hemen öncesinde neler olduğunu ve arabanın içinde neler yaşandığını tam olarak aydınlatmalıdır. Masumiyet karinesine saygı göstermeliyiz. Eğer bir hata varsa, bunun yaptırımı olacaktır.” açıklamasında bulundu.

Gençlerin şiddetlenen öfkesi ve halkın adalet talebi arttıkça sosyal medyada polis karşıtı kamuoyuna ünlü isimlerden de destek geldi. Ünlü Fransız futbolcu Kylian Mbappe “Fransa’nın canı yanıyor. Bu durum kabul edilemez. Tüm düşüncelerim, aramızdan çok erken ayrılan bir melek olan Nahel’in ailesi ve dostlarıyla birlikte.” diye tweet attı. Bir başka ünlü futbolcu Paul Pogba da cinayeti kınayan açıklamalarda bulundu.

17 yaşındaki gencin öldürülme anının video görüntülerinin yayılması ve kamuoyu tepkisi karşısında hükümet yetkilileri söylem değiştirmek zorunda kaldı. Macron hem cinayet hem de halkın öfkesi kabul edilemez derken, “Hiçbir şey bir gencin ölümünü haklı çıkaramaz” sözlerinin ardından sükunet çağrısı yaptı ve Fransa’nın alevler altında kalmasını engellemek gerektiğini belirtti.

Gençlerin öfkesi ise devlet şiddeti ve ikiyüzlülüğüne rağmen dinmedi. Dün gece Paris, Lyon, Lille, Toulouse, Bordeaux ve Rennes gibi şehirlerde protestolar şiddetlendi.

Geçtiğimiz haftalarda Macron’un emeklilik reformuna karşı tüm emekçiler ve gençler sokakları inletiyor, fabrika işgalleri yaşanıyordu. “Sarı Yelekliler” isyanından beri halk öfkesine karşı her türlü baskı ve şiddeti kullanmakla eğitilmiş ve görevlendirilmiş polisler Macron iktidarının çıplak şiddetinin aracı haline geldi. Fransız polisi geçtiğimiz yıl 13 kişiyi “dur emrine itaat etmediği” gerekçesiyle vurmuştu.