Denizli’de İranlı Devrimci Mülteciye Polis İşkencesi
Denizli’de 3 yıldır ikamet eden ve Birleşmiş Milletler ve Denizli Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi’nde kaydı bulunan Esmail Fattahi’nin evine 24 Mayıs Perşembe günü bilinmeyen bir nedenle 15.00 sularında baskın yapıldı. Esmail Fattahi, İran devletinin baskısı nedeniyle ülkesini terk etmek zorunda kalan bir sosyalist devrimci. Denizli’ye geldiğinden bu yana pek çok kez tehdit edilen Fattahi, perşembe günü ev baskınıyla darp edildi. Kafasına silah dayanarak birkaç kere biber gazı işkencesine maruz bırakıldı.
Polis tarafından “gürültü şikayeti var” diyerek kapısı sessizce açılan ve uyuduğu sırada evine girilen Fattahi’ye yatağın içindeyken kafasına silah dayandı, yüzüne biber gazı sıkıldı, darp edildi, giysileri yırtıldı, kelepçelenerek polis aracına bindirildi. Sokaktan geçenlerin tepkisine rağmen polisin darp etmeye devam ettiği Fattahi’nin evine ne gerekçeyle baskın yapıldığı ise
halen bilinmiyor. Polisin, Fattahi’nin komşularını “içki içmiş” diyerek kışkırttığı da biliniyor.
Sevindik Polis Karakoluna götürülen Fattahi burada nezarethaneye kapatıldıktan sonra yeniden bibergazı işkencesine, ters kelepçeye ve darpa maruz kaldı. Akşam saatlerinde “polise mukavemet suçundan” ifadesi alınan Fattahi serbest bırakıldı. Fattahi kendisini darp eden, hukuksuzca evini basan polislerden şikayetçi oldu.
İsmail Fattahi, bir süredir gizli numaradan aranıyor ve polis olduğunu iddia eden kişilerce tehdit ediliyordu. Karakola giderek durumu anlatan Fattahi’ye emniyetten “polis o şekilde aramaz” cevabı verilse de tehdit telefonları devam etti.İlişkide bulunduğu sosyalistleri kast eden polis: “Ankaraya’ya neden gittin?” “o grupla bağlantın ne?” “bize isim ver” şeklinde muhbirlik tacizlerine devam etti. Sistematik taciz ve tehditlerde “seni sınırdışı ettiririz” tehditleri de sık sık savruluyordu. Fattahi, polis olduğunu iddia eden kişilerce arandığında gerçekleşen telefon görüşmelerinin kayıtlarını sosyal medya hesabında deşifre etti:
Dünkü işkenceden sonra Fattahi’nin işkenceci polislerden şikayetçi olması üzerine “senin için kötü olur” denilerek şikayetini geri çekmesi yönünde baskı yapılıyor.