AKP Ekonomisinin Yaması: Vergi Zammı
Adına Orta Vadeli Program denilen ancak tek derdi iktidarın günübirlik mali ihtiyaçları için hazır para bulmak olan plana göre vergiler artıyor, hazinenin borçlanma limiti arttırılıyor. Bireysel Emelilik Sistemi (BES) gözden geçirilerek kapsamı genişletilerek emrivaki soygun uygulamasına para akıtılması planlanıyor.
AKP ekonomisi devasa açıklar veriyor. Devlet teminatıyla ayakta duran Mega projeler, gösteriş, lüks, saldırgan militarist politikalar ile artan savaş bütçesi, rejim değişikliğinin temeli olan Diyanet İşleri gibi kurumların yıllık bütçelerini aşan harcamaları, döviz dalgalanmaları, düşen sanayi üretimi…. derken yine kabak halkın başına patladı. İktidar, devasa vergi zamlarını “teröre” karşı kullanacağını söyleyerek halkın tepkisini vatan millet edebiyatı ile sönümlendirme gayretinde. Vergi zamanlarının Kürdistan bağımsızlık referandumuna karşı kof askeri gösteri düzenleyen AKP’nin zamanlanması da işine yaramış olsa gerek.
Kazın ayağı öyle değil. Vatan millet edebiyatının arkasına gizlenmiş bir ekonomik darboğaz var. AKP ekonomisi 7 ayın sonunda 21 milyar açık verdi. Kamu kaynaklarının neredeyse tamamını sarayın eline veren Varlık Fonu’nun ise bir işe yaramayacağı açığa çıktı. Kamu kaynaklarının teminatı ile 3. havalimanı, Avrasya Tüneli, Gebze-İzmir Otoyolu, sağlık kampüsleri (şehir hastaneleri) gibi batık işlere ve Batık şirketlere akıtılan paralar bütçe açığını daha da büyütmek dışında bir işe yaramıyor. Dahası Fon, Sayıştay ve meclis denetiminden geçmiyor!
Vergi zamlarının gerçek amacı devasa bütçe açığını kapamak.
Yeni vergi oranlarına göre:
Yaşı ne olursa olsun MTV’den alınan vergi %40 artırılıyor.
Gelir vergisinin 3. dilimindeki %27’lik vergi %30’a yükseltiliyor. Asgari ücretlilerin bile ikinci vergi dilimine girdiği ve devlet tarafından ” orta gelir grubunda” sayıldığı ülkede vergi adaletsizliğine büyük bir “katkı” daha yapılmış oldu. Her ay maaşını aldıkça vergi dilimi yükselen emekçiler için kabaca şöyle bir hesap yapalım: Aylık brüt geliri 3.500 TL olan bir emekçi ilk 4 ayda %15’lik, sonraki 6 ayda %20’lik en son 2 ayda da %27’lik dilime girer. Yani brüt 3500 lira maaşı olan bir kişinin eline nisan ayına kadar 2500, ekime kadar 2350, kasım ve aralık aylarında 2150 lira para geçer. Yani nisandan itibaren orta gelirli, ekimden itibaren de yüksek gelirli kabul edilir. Kısacası, brüt 3.5 bin TL ve üstü maaş alan emekçiler bu vergi oranlarından etkilenecek.
Sigaraya gelen zamlardan sonra tütün tüketmeye başlayanların da vergiden kaçışı yok: makaronlara (sigara kağıtlarına) da artık ÖTV uygulanacak.