İlk cildinin yayınlanmasının üzerinden 150 yıl geçti ama Kapital hala canlı tartışmaların odağı olmaya devam ediyor. Dünya üzerinde bu düzeyde toplumsal bir etki yaratabilen bir düşünür daha bulmak mümkün değil. Tarih boyunca en çok…

Lenin Marks’ı Nasıl Çalıştı? – Lev Troçki
Leon Troçki, ne yazık ki tamamlayamadığı Lenin biyografisine yıllarını ayırmıştır. Bununla birlikte, Lenin’in gençlik yılları ile ilgili…
Marksizmde Yapı-Özne Diyalektiği – Güneş Gümüş
“Marks haklı mı çıktı, kapitalizmin sonu mu geliyor?” Bu başlık, 2008 krizi sırasında sıklıkla karşımıza çıkan başlıklardan biriydi.…
Devlet ve Devrim – Gökçe Şentürk
“Bugüne kadarki bütün toplumların tarihi sınıf mücadeleleri tarihidir.” diye başlar Komünist Parti Manifestosu. Çoğu zaman sınıf teorisiyle yüzlerce yıldır hüküm süren sınıflı toplumları, bugünkü adıyla kapitalist toplumu yıkıp…
Tarihsel Kesitte Sürekli Devrim – V.U. Arslan
Devrim, günlük dilde kökten dönüşüm anlamında kullanılır. Peki “devrim” sınıf mücadelesinde ne anlama gelir? Burada ilk önce politik devrim-sosyal devrim ayrımını yapmak gerekli. Politik devrimler, hakim iktidar gruplarını grevler, protestolar…

İncelmiş Bir Ulusalcılıkla İşçilerin Yozlaştırılması-Lenin
İşçi sınıfı hareketi güçlendikçe, burjuvazinin ve feodallerin, o hareketi bastırma ya da parçalama çabaları daha da çılgınlaşıyor. Her iki yöntem kuvvete başvurarak bastırma ve burjuva etkisiyle parçalama tüm dünyada, bütün ülkelerde…
Sosyal Yurtseverliğe Doğru – Lev Troçki (Mayıs 1939)
Bu yazı, Troçki tarafından,“Filistinli Bolşevik-Leninistler Grubu” imzâsıyla Kasım 1938 tarihli İkinci Dünya Savaşı sırasında Dördüncü Enternasonal'in takınması gereken devrimci tutum üzerine yazılan bir metne cevap olarak Mayıs 1939'da…

Ahmet Hakan ve Marks’ın Haklılığı Üzerine – Derya Koca
Ahmet Hakan bugünkü köşe yazısında Fethullah Gülen'in binlerce kişiyi mesihvari bir yapıyla etki altına almasına dair şu satırları yazdı: "Fetullah Gülen’in sevk ve idare ettiği örgütün din anlayışı, sanırım en kısa ve kestirme…
Friedrich Engels – V.I. Lenin (1895)
Ölümünün 121. yılında Friedrich Engels'in anısına Lenin'in yazdığı makaleyi okurlarımızla paylaşıyoruz. Nasıl bir zeka meşalesi söndü Nasıl bir yürek durdu! 5 Ağustos 1895’te Friedrich Engels Londra’da öldü. Dostu (1883’te ölen)…
Devlet ve Devrim – Gökçe Şentürk
“Bugüne kadar ki bütün toplumların tarihi sınıf mücadeleleri tarihidir.” diye başlar Komünist Parti Manifestosu. Çoğu zaman sınıf teorisiyle yüzlerce yıldır hüküm süren sınıflı toplumları, bugünkü adıyla kapitalist toplumu yıkıp…
Komünist Enternasyonal – V.U. Arslan
Bolşevikler, Rusya'da tarih yazarken aynı zamanda bütün dünyayı da salladılar. İnsanlık tarihinde sömürünün ve insanın insanı ezmesinin toptan kaldırılmasına ve yeni bir uygarlık evresine en çok yaklaşılan dönem, bu dönemdi. Bolşevikler,…

Troçki ve Devrimci Mirası – Derya Koca
Bu yazı bolsevik.org'da 21 Ağustos 2014 tarihinde yayınlanmıştır Dünya devriminin komutanı Lev Troçki’nin 20 Ağustos 1940’ta, Meksika’da Stalin’in ajanları tarafından katledilmesinin üzerinden 74 yıl geçti. Katledildiğinde 62 yaşındaydı…
18 Brumiere Kime Ne Anlatıyor: AKP’ye Dersler – Emre Güntekin
Bu yazı, Marksist Bakış dergisinin Ocak ayı sayısı için yazılmıştır. Nabi Avcı günlerde üniversitelerde yaşanan saldırılar sonrasında gençlere seslenerek Karl Marks’ın Louis Bonapart’ın 18 Brumeire okumalarını tavsiye etti. Avcı…
Marks ve Devrimci Parti – V.U.Arslan
Emekçiler; Latin Amerika'da Chavizmo gibi ulusalcı-reformist liderlerin sınırlarını görüyor, Occupy Wall Street'in örgütlendiği merkez ülke ABD'de asgari ücret artışı ve siyah halkları için ayakta, Yunanistan'da Syriza alternatifini deneyip…