Sosyalizm Kazanacak!
/ Gündem / Boğaziçi'nde İşçi Düşmanlığının Bilançosu

Boğaziçi'nde İşçi Düşmanlığının Bilançosu

on 14 Aralık 2017 - 14:27 Kategori: Gündem

Dönem başladığından beri Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü kafasını işçilere takmış durumda. Her ay işçileri daha da zor duruma sokacak yeni hak saldırıları karşımıza getiriyor. Boğaziçi Üniversitesi Marksist Fikir Topluluğu, okuyucularımız için kısaca Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğünün işçilere karşı saldırgan tutumunu derledi:

Servis hakkı:

Geçtiğimiz ay getirilen yeni servis düzenlemeleriyle Boğaziçi yönetiminin kar odaklı politikaları yüzünden servis sayılarının azaltılması ve güzergâhlarda değişikliğe gidilmesi emekçilerin mağduriyetine yol açmıştı. İşe gelmek için kilometrelerce yürümek zorunda kalacaklar ve saatlerini yollarda harcayacaklardı. Belirlenen servis kapasitesinden daha çok işçi olduğu için de birçoğu ayakta kalacaktı. Üstelik çalışırken çocuklarını bıraktıkları yuvanın da ücreti artırılmıştı. Emekçiler, itirazlarını dile getirmek için rektörlükle toplantı talebinde bulundular. Dahası, yeterli sayıda servis olmadığı gerekçesiyle taşeron işçilerin servis kullanma hakkı bile yok.

Yemekhane:

2015 yılında yapılan Sayıştay denetimi sonucunda o yıl indirimli verilen yemeklere karşılık olarak dönemin 4 okul yöneticisine 180 bin 598 lira zimmet çıkarıldı. Buna karşılık olarak ise Boğaziçi Üniversitesi yönetimi çıkan borcu emekçilerden almaya çalışıyor, borç ödenmediği takdirde icra ile emekçileri tehdit ediyor. Ancak emekçiler aslında üniversitenin olan borcu ödememekte kararlı. Yapılan bu hak ihlaline bütün üniversite bileşenleri olarak bu hak ihlaline karşı mücadele edeceğiz.

Lojman Kullanımı:

Bilindiği üzere bugüne kadar Boğaziçili emekçilerinin vazgeçilemez sosyal haklarından biri olan lojman hakkı mevcut kanun ve yönetmeliğe aykırı olarak usulsüzce tahsis edilmektedir. Diğer bir ifadeyle lojmanda kalması gereken başta ihtiyaç sahipleri ve yararlanması gereken tüm emekçilerin hakları idareciler eliyle gasp edilmiştir. Ayrıca idarenin bu konudaki uygulamalarıyla kaçınılmaz maddi yaptırımlara maruz kalacağının da hala farkında olmadığını görüyoruz. Hukuki ve adil bir yönergeyle mevcut personel ve lojman sayısı göz önüne alındığında Boğaziçi Üniversitesi’nde çalışmakta ve ileride çalışacak olan tüm emekçilerin en az beş yıl lojman hakkından faydalanması mümkündür. Ancak elbette ki bu hak idareciler tarafından gasp edildi. Boğaziçi Üniversitesi Eğitim-Sen temsilciği aralık sonuna kadar bu konuyla ilgili taleplerini rektörlüğe iletecekler.

Kısaca söyleyecek olursak, Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü, bu üniversiteyi var eden bileşenlerden biri olan emekçilerin sırtından geçinmeye pek meraklı. Ancak emekçiler ve öğrenciler olarak biz de haklarımız için mücadele etmeye kararlıyız. Rektörlüğün işçi düşmanı politikalarına geçit vermeyeceğiz.

Yorumlar Kapalı

Yorumlar Kapalı