Sosyalizm Kazanacak!
/ Gündem / Can Dündar & Erdem Gül İki Aydır Tutuklu! (Hukuka Marksist Bakış)

Can Dündar & Erdem Gül İki Aydır Tutuklu! (Hukuka Marksist Bakış)

on 25 Ocak 2016 - 23:21 Kategori: Gündem
Cumhuriyet Gazetesi’nde Suriye’deki selefi çetelere devletin gönderdiği silah ve mühimmatın bana resimelgelerini ve görüntülerini yayınlayan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül 26 Kasım tarihinde “silahlı terör örgütüne üye olmak, siyasi veya askeri casusluk ve devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken belgeleri açıklamak” iddiasıyla çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanmışlardı. Dündar ve Gül 2 aydır tutuklu.
Tutuklu gazetecilerle dayanışma platformunun açıkladığı listeye göre halihazırda 31 gazeteci tutsak durumda. Gazeteciler, mesleki görevlerini yerine getirdikleri için tutuklanıyor.

Ne Olmuştu?

Can Dündar’ı ve Erdem Gül’ü bugünkü sürece götüren olaylar zincirini hatırlayalım. İlk olarak Cumhuriyet savcısı Aziz Takçı’nın talimatıyla Adana’da tırlar durduruldu. Tırlara eskortluk eden araçtakiler gözaltına alınırken söz konusu kişiler MİT mensubu olduklarını iddia ederek olay çıkarttı. Tırı durduran askeri yetkililer, olay yeri inceleme kamerasıyla tırların içerisindeki konteynerleri görüntüledi. Tırların içerisinde, Suriye’deki selefi örgütlere giden silahların olduğu çok açıktı; ancak AKP, Suriye’yi bataklığa dönüştüren politikalarını ifşa eden herkesi görevden aldı. Tırları durduran askeri görevlilerden savcıya kadar herkes yargılandı. Birçoğu meslekten uzaklaştırıldı.
Sonraki süreçte, savcılık ya da jandarma tarafından yapıldığı sanılan kamera kayıtları ortaya çıktı. Jandarmaların savcı nezaretinde tırlardaki konteynerlerin kapaklarını açtığı, açılan konteyner ve çelik kasalarda, önce bir miktar ilaç; ilaç kutularının altında ise havan ve top mermisi ile ağır makineli tüfek mermilerinin bulunduğu görüntüler Cumhuriyet Gazetesi’nde yer aldı.
İşte her şey bundan sonra oldu. İlk işaret Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi. 31 Mayıs 2015 gecesi katıldığı TV programında Can Dündar’ı açıkça tehdit eden Erdoğan ” Bu haberi yapan kişi bunun bedelini ağır ödeyecek öyle bırakmam onu” dedi.
Artık Erdoğan’ın iki dudağının arasından çıkanları “kanun” kabul etmeyi alışkanlık haline getiren yargı organı da hemen devreye girdi. Soruşturma başlatıldı. Ve nihayetinde 26 Kasım tarihli duruşma gününde ifade vermek üzere mahkemeye giden Gül ve Erdem tutuklandı.

Haber Yapmak Suç Değildir!

AKP Hükümeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendilerine muhalif en ufak sese bile tahammül edemiyor. Basında hükümet aleyhine haber yapmak, hedef gösterilmek, işinden olmak, tutuklanmak gibi sonuçlar için yeterli oluyor. Devlet sırrı, güvenlik gibi bahanelerle, ifade özgürlüğünü engellemek; işte asıl suç budur!
Can Dündar’ın savunmasında dediği gibi: “Devletin güvenlik ihtiyacı var. Bunun karşısında da halkın bilme hakkı ve gazetecilerin ifade özgürlüğü var..  Bunlar çatıştığı zaman ne olur? Aslında temel konumuz bu. Ben burada ifade özgürlüğünün belli konularda devletin güvenlik ihtiyacının önüne çıktığını düşünüyorum. Hiçbir şekilde devletin suç işleme özgürlüğü yoktur. Hiçbir güvenlik gerekçesi suçu örtmeye yetmez.”

Dündar&Gül’e Özgürlük! Tüm Gazetecilere Özgürlük!

Hem uluslararası hem de ulusal hukukta normatif olarak mevcut olan, insan hakları belgelerinde defalarca tekrarlanan “ifade özgürlüğü”müzden geri adım atmayacağız. AKP ve Erdoğan’ın çıkarları ve söylemleri doğrultusunda gerçekleştirilen bu yargı faaliyetinin hiçbir hükmü yoktur!

İki aydır, sadece gazetecilik yaptıkları için, devletin elindeki görüntüleri yayınladıkları ve hükümetin işlediği iddia edilen bir suçun belgelerini ortaya çıkardıkları için tutuklu olan Can Dündar ve Erdem Gül bir an önce serbest bırakılmalıdır!
Tüm tutuklu gazeteciler serbest bırakılmalıdır!
Gazeteciler üzerindeki soruşturmalar geri çekilmelidir!
Hukuka Marksist Bakış (hukukamarksistbakis@gmail.com)
bolsevik.org

Yorumlar Kapalı

Yorumlar Kapalı